АктуелностиДа се не заборавиЉуди

Краљ Петар I Карађорђевић – осветник Косова

Петар Карађорђевић је био син кнеза Александра и кнегиње Персиде. По очевој линији био је унук Карађорђа, предводника Првог српског устанка. Рођен је 1844. године, почетком владавине свога оца. Основно и средње образовање стекао је у Београду, док је академско образовање стекао на париској Војној академији.

Избијањем Велике источне кризе 1875. године, поново је покренуто питање опстанка османске царевине у Европи и решавање националних питања балканских народа. Петар је активно учествовао у ослободилачком покрету босанско-херцеговачких Срба 1875. године. У устанку је учествовао под псеудонимом Петар Мркоњић. Крајем ХIХ века живео је у црногорској престоници Цетињу, где се оженио кнегињом Зорком, кћерком књаза Николе I Петровића. Из овог брака Петар ће добити свог наследника – будућег југословенског краља Александра I.

На српски престо ступио је након Мајског преврата 1903. године, када су официри убили краља Александра и краљицу Драгу. Био је један од ретких српских владара који је владавину започео у позним годинама. Његов избор убрзо је потврдила и Народна скупштина.

Владао је Србијом у једном од најтежих периода њене историје – његову владавину обележили су догађаји попут Царинског рата, када је Аустро-Угарска желела да економски и политички потчини нашу земљу, године 1908. извршена је Aнексија Босне и Херцеговине, Балканским ратовима држава се проширила на територије Косова, Метохије и вардарске Македоније, које су вековима биле под турском окупацијом. После ових значајних победа остаће запамћен као Ослободилац.

Само неколико недеље пред избијање Првог светског рата, због старости владарске дужности пренео је на сина Александра, који ће од тада обављати дужност регента. У војсци и народу уживао је велики углед. У једном од кључних тренутака прве ратне године, пре почетак српске против-офанзиве у Колубарској битки, лично је сишао у ровове и бодрио српске војнике. Повукао се заједно са војском преко Албаније.

Умро је у Београду 16. августа 1921. године. Сахрањен је на Опленцу.

Дан након његове смрти, новине Политика пренеле су да је умро „Краљ Петар Први, осветник Косоваˮ.

ПИШЕ: Марко Стојановић, Филозофски факултет Универзитета у Београду

Литература: Драгољуб Живојиновић, Краљ Петар Први Карађорђевић, Београд 1990.

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

_sp-kralj-petar-prvi-karadjordjevic
Претходни чланак

Умро је краљ Петар I Карађорђевић

Ђаја
Наредни чланак

МИСАО ДАНА