На данашњи дан

Краљ Александар I Карађорђевић је прогласио „Октроисани уставˮ

На данашњи дан, 3. септембра 1931. године краљ Александар I Карађорђевић је прогласио Октроисани или Септембарски устав.

Овим је формално завршен период монарходиктатуре од 1929. године, а уставом је држава дефинисана као наследна и уставна монархија, док је одредбом да „не може бити удруживања на верској или племенској или регионалној основи у партијско политичке сврхе као и у сврхе физичког васпитањаˮ онемогућено обнављање политичких странака.

Уведено је дводомно Народно представништво састављено од Сената и Народне скупштине. Законодавну власт су вршили краљ и Народно представништво, а краљ је вршио управну власт преко министара и председника владе који су били одговорни њему, а не парламенту, док је држава остала подељена на девет бановина.

Овај устав је, уз неколико неуставних промена пред Други светски рат, остао на снази до доношења Устава ФНРЈ 1946. године.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1869. године рођен је српски археолог и академик Милоје Васић;
1903. године рођен је књижевник Ристо Ратковић;
1921. године рођен је редитељ, стрип аутор и сценариста Живорад Жика Митровић;
1939. године Велика Британија и Француска објавиле су рат Немачкој;
1939. године вожена је Међународна трка око Калемегдана;
1939. године рођен је архитекта, графички дизајнер и издавач Слободан Машић;
2010. године умро је глумац Мирослав Бијелић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Krusevac-simica-kuca-tob
Претходни чланак

КРУШЕВАЦ: Кућа Симића

pexels-photo-326559
Наредни чланак

У ПОЧЕТКУ БЕШЕ РЕЧ