АктуелностиДа се не заборавиЗанимљивостиКуће и зграде

Косово и Метохија: Mанастир Светих врача Козме и Дамјана

На педесетом километру од Косовске Митровице, у селу Врачеву, на северу Косова и Метохије, налази се манастир посвећен Светим врачима Козми и Дамјану. Био је рушен, паљен и обнављан – баш као и Србија кроз векове.

Први писани траг о манастиру је Сопоћански помјаник из 1386. године, у ком се манастир наводи као метох манастира Сопоћани. Доказ да манастир постоји већ вековима јесте и попис Вука Бранковића из 1444. године, у ком се спомиње мушки манастир Врачеви, баштина калуђера Вука. На вишевековно постојање овог манастира указује и надгробни споменик из 14. века, на којем је уписано име монаха Андреја. Међутим, археолог др Ђорђе Јанковић тврди да је на том месту у 6. веку била Црква, због постојања три рановизантијска гробља близу садашње Цркве.

Након Косовског боја 1389. године, манастир је спаљен и срушен, али је обновљен након обнове Пећке патријаршије 1557. године. Иначе, постоји предање да је витез Косовског боја Павле Орловић сахрањен баш у овом манастиру. Непријатељска рука га поново руши за време Велике сеобе Срба 1690. године, када је  народ затворен у Цркви и спаљен. Те године монаси беже на Фрушку гору и оснивају манастир Раковац, који и данас слави Свете враче Козму и Дамјана. Манастир Раковац се 1879. године спомиње као метох Манастира Светих Врача.

Untitled

У Врачеву се почетком 18. века досељава свештеничка породица Бачанин из околине Подгорице. У селу Требићу, близу рушевина манастира, граде капелу у којој врше службу. У овој породици је било чак десет свештеника: Димитрије, Ђорђе, Михајло, Никола, Коста, Петар, Стеван, Марко, Чедомир и Ранко. Школу у порти манастира, која је била прва школа у том крају, изградили су 1807. године. Иначе, основна школа у Лешку (насеље које је 9 километара удаљено од манастира) носи име учитељице Стане Бачанин, кћерке свештеника Чедомира Бачанина. Чланови ове породице са народом 1860. године обнављају Цркву и њу освештава епископ призренски Мелетије. Од тада овај манастир добија статус парохијске Цркве. Главни каменорезац при обнови Цркве био је Миленко Томовић, који је свој потпис оставио на часној трпези (светом престолу) 1868. године. Оно што је посебно занимљиво код овог податка је то што је поменути Миленко Томовић наврдеда монаху Игњатију (Ђорђевићу), који је један од четворице монаха који су 2008. године стигли у манастир. Из периода обнове Цркве (1860. године) сачуван је филигрански сребрни крст. Други филигрански крст од злата, сребра и полудрагог камена израђен је у Пећи 1912. године. Сачувана је библиотека из 19. века и најстарија књига Служебник из 1760. године. Нова школа са интернатом и кухињом изграђена је 1863 године.

Гроб витеза Косовског боја Павла Орловића

Гроб витеза Косовског боја Павла Орловића

Од стране Турака 1876. године спаљене су и школа и Црква. Након тога Црква је обновљена и 1899. године сликари из Крушева и Битоља сликају иконостас и фреску на своду храма. Од поменутих сликара сачувана је икона Светих врача Козме и Дамјана, као и осликани дрвени крст висине око 2 метра. За време ослобађања 1912. године свештеник Чедомир Бачанин предводио је устанак против Турака и тада су поново спаљене и школа и Црква. Од 1947. године до 1998. године парох врачевски био је Гојко Поповић (1914–2010), који је био изузетно цењен и омиљен и код Срба и код муслимана (иначе, у селу Врачеву живи и одређени број муслимана). Црква је претрпела оштећења и 1980. године услед земљотреса, али је убрзо обновљена. Садашњи конак изграђен је 2005. године.

Врачеви поново добијају статус манастира 22. марта 2008. године када из манастира Сопоћани долазе три монаха и један искушеник: монаси Василије (игуман), Софроније и Игњатије и искушеник Марко, који се замонашио у овом манастиру у новембру 2008. године и добио име Хризостом. Монах Хризостом је тренутно игуман манастира Црна Река, у близини Новог Пазара.

С лева на десно: монах Софроније, игуман Василије, монах Игњатије и искушеник Марко (касније монах Хризостом). Испред њих је тадашњи епископ рашко-призренски Артемије. Фотографија је настала 22. марта 2008. године, на дан њиховог доласка у манастир.

С лева на десно: монах Софроније, игуман Василије, монах Игњатије и искушеник Марко (касније монах Хризостом). Испред њих је тадашњи епископ рашко-призренски Артемије. Фотографија је настала 22. марта 2008. године, на дан њиховог доласка у манастир.

Још два конака од дрвета подигнута су 2010. године, а 2013. године започето је фрескописање, које је тренутно у завршној фази. Манастир слави Свете враче Козму и Дамјана 14. јула и 14. новембра, а друга (мања) Црква слави Светог Јована Златоустог.

Манастир Врачеви је веома значајан за овај крај у историјском, политичком, уметничком и образовном смислу.

ПИШЕ: Анђела Ђорђевић, Филозофски факултет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

nikola-tesla
Претходни чланак

Рођен је Никола Тесла

Gojko_Nikoliš_u_Španiji
Наредни чланак

Умро је лекар, народни херој и академик Гојко Николиш