Da se ne zaboraviZanimljivosti

KOSOVO I METOHIJA: Istorija školstva u Gotovuši

Škola u Gotovuši počela je sa radom krajem predprošlog veka, tačnije 1897/98. školske godine, još za vreme turske vladavine. Nastava se izvodila na srpskom jeziku u seoskoj zgradi u centru selu.

U to vreme nastava nije bila obavezna, pa su učitelji ulagali velike napore da okupe što više učenika. Ondašnja škola imala je četiri velike prostorije u kojima je nastavu pratilo oko 140 đaka. Jedan od prvih učitelja bio je Rajko Urošević iz Gotovuše. Nastava je bila celodnevna, a pored đaka iz Gotovuše ovde su dolazila i deca iz susednih sela. Školu su pohađala četiri razreda, a razredi su dobijali imena po udžbenicima iz kojih su učili (bukvarci, časlavci, mesecoslovci).

gotovusaskola2

Posle učitelja Rajka, u Gotovušu dolazi učitelj Milan Jevtović iz Kragujevca, a zatim i učitelj Dušan Stojanović iz Crne Gore. U periodu od 1933. do 1941. godine u školi je postojala i školska kuhinja, u kojoj su svi učenici dobijali obrok, a hranu je pripremala baba Marena iz Gotovuše.

U školi su svi učenici učili srpski jezik, račun, istoriju, zemljopis i veronauku, dok su učitelji praktikovali da za vreme praznika učenike vode u crkvu, a za školski praznik Svetog Savu pripremali su prigodan program za roditelje.

Pošto je stara školska zgrada u centru sela vremenom postala sklona propadanju i nepogodna za normalan rad, javlja se ideja za podizanje nove škole. Zahvaljujući zalaganju prvog učitelja Rajka Uroševića, Spase i Petra Đurđeva, Stamenka i Veljka Đorina i nekih drugih meštana Gotovuše, obezbeđeno je mesto za izgradnju nove školske zgrade, koja je počela da se gradi 1922. godine, a završena je 1924. godine. Sve troškove izgradnje snosili su meštani Gotovuše. To je zgrada u kojoj se i danas izvodi nastava za đake iz Gotovuše i dva okolna sela.

Od školske 1964/65. godine, pa sve do školske 1981/82. godine škola je bila šestorazredna, a već iduće godine postaje sedmorazredna. Dogradnjom nekoliko učionica i prostorija 1983/84. godine, škola postaje osmorazredna sa predškolskim odeljenjem.

Škola u Gotovuši ponovo postaje samostalna 1990. godine, kada su se stekli uslovi za to, i dobija naziv Rajko Urošević, po njenom prvom učitelju koji je čitav svoj radni vek posvetio prosvećivanju naroda Gotovuše i Sirinićke Župe.

Izvor: http://gotovusa.net/blog/škola-u-gotovuši

 

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

svetozar
Prethodni članak

Rođen je istoričar umetnosti, profesor i akademik Svetozar Radojčić

predajableiburg_591aebbaa7980
Naredni članak

Završen je Drugi svetski rat u Jugoslaviji