Да се не заборавиЗанимљивости

КОСОВО И МЕТОХИЈА: Историја школства у Готовуши

Школа у Готовуши почела је са радом крајем предпрошлог века, тачније 1897/98. школске године, још за време турске владавине. Настава се изводила на српском језику у сеоској згради у центру селу.

У то време настава није била обавезна, па су учитељи улагали велике напоре да окупе што више ученика. Ондашња школа имала је четири велике просторије у којима је наставу пратило око 140 ђака. Један од првих учитеља био је Рајко Урошевић из Готовуше. Настава је била целодневна, а поред ђака из Готовуше овде су долазила и деца из суседних села. Школу су похађала четири разреда, а разреди су добијали имена по уџбеницима из којих су учили (букварци, чаславци, месецословци).

gotovusaskola2

После учитеља Рајка, у Готовушу долази учитељ Милан Јевтовић из Крагујевца, а затим и учитељ Душан Стојановић из Црне Горе. У периоду од 1933. до 1941. године у школи је постојала и школска кухиња, у којој су сви ученици добијали оброк, а храну је припремала баба Марена из Готовуше.

У школи су сви ученици учили српски језик, рачун, историју, земљопис и веронауку, док су учитељи практиковали да за време празника ученике воде у цркву, а за школски празник Светог Саву припремали су пригодан програм за родитеље.

Пошто је стара школска зграда у центру села временом постала склона пропадању и непогодна за нормалан рад, јавља се идеја за подизање нове школе. Захваљујући залагању првог учитеља Рајка Урошевића, Спасе и Петра Ђурђева, Стаменка и Вељка Ђорина и неких других мештана Готовуше, обезбеђено је место за изградњу нове школске зграде, која је почела да се гради 1922. године, а завршена је 1924. године. Све трошкове изградње сносили су мештани Готовуше. То је зграда у којој се и данас изводи настава за ђаке из Готовуше и два околна села.

Од школске 1964/65. године, па све до школске 1981/82. године школа је била шесторазредна, а већ идуће године постаје седморазредна. Доградњом неколико учионица и просторија 1983/84. године, школа постаје осморазредна са предшколским одељењем.

Школа у Готовуши поново постаје самостална 1990. године, када су се стекли услови за то, и добија назив Рајко Урошевић, по њеном првом учитељу који је читав свој радни век посветио просвећивању народа Готовуше и Сиринићке Жупе.

Извор: http://gotovusa.net/blog/школа-у-готовуши

 

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

svetozar
Претходни чланак

Рођен је историчар уметности, професор и академик Светозар Радојчић

predajableiburg_591aebbaa7980
Наредни чланак

Завршен је Други светски рат у Југославији