AktuelnostiNa današnji dan

Kod Velikog ratnog ostrva je potonuo brod „Nišˮ

Na današnji dan, 9. juna 1952. godine dogodila se najveća tragedija u istoriji jugoslovenskog rečnog brodarstva.

Sve je počelo u 13 sati i 7 minuta, kada je brod na redovnoj putničkoj liniji od Beograda do Zemuna isplovio sa Savskog pristaništa, a završilo se desetak minuta kasnije kod Velikog ratnog ostrva, gde je olujni vetar prevrnuo brod i poslao ga u mulj na četrnaest metara dubine, sa više od stotinu ljudi na njemu.

Po pričanju Branka Najholda, hroničara Zemuna i dobrog poznavaoca ovog događaja, to je bio splet nekoliko neverovatno nesrećnih okolnosti.

Tih dana je obnavljan Savski most, na brodu je parna mašina zamenjena dizel motorom, što je uticalo na njegovu stabilnost, radnici su pre toga bagerima produbljavali dno u rukavcu Dunava, Beograd je baš tada zahvatila nezapamćena oluja, a vetar se podigao baš u trenutku kada je Niš zašao u rukavac.

Da je bilo manje putnika ili da kapetan nije isplovio ranije da ih ne bi bilo još više, nesreća se verovatno ne bi ni dogodila.

Ipak, sve se dogodilo upravo tako i to velikom brzinom, te čamci koji su krenuli u pomoć nisu uspeli da spasu više od tridesetak osoba. U zemlji je bila proglašena trodnevna žalost.

Nesrećni brod izvađen je sa dna već sutradan, a oni koji su u tome učestvovali, ili to posmatrali, bili su svedoci jezivih i potresnih prizora  davljenika u trenucima u kojima ih je smrt zatekla.

Po zvaničnoj verziji u toj katastrofi se utopilo devedeset osoba, mada se po pričama očevidaca i preživelih pretpostavlja da je na brodu predviđenom za šezdeset osoba toga dana bilo više nego duplo putnika.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1857. godine rođen je osnivač moderne srpske astronomije i meteorologije Milan Nedeljković;
1858. godine umro je pisac i advokat Bogoboj Atanacković;
1886. godine rođen je književnik i političar Mirko Korolija;
1907. godine rođen je fudbaler i trener Blagoje Moša Marjanović;
1934. godine rođen je književnik Mladen Markov;
1961. godine umro je slikar i profesor Vasa Pomorišac;
1997. godine umro je glumac Predrag Laković;
2001. godine umro je reditelj i profesor Radomir Bajo Šaranović;
2001. godine tadašnja Jugoslavija postala je osmi put prvak Evrope pobedivši u finalu Tursku sa 78:69, što je bila i jedina pobeda sa jednocifrenom razlikom našeg tima na tom šampionatu;
2011. godine umro je pijanista, kompozitor i pedagog Dušan Trbojević.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

SJZ
Prethodni članak

ETIMOLOGIJA: Nebeska tela, vremenske pojave i godišnja doba

index
Naredni članak

Umro je etnolog i akademik Dragoslav Antonijević