АктуелностиНа данашњи дан

Код Великог ратног острва је потонуо брод „Нишˮ

На данашњи дан, 9. јуна 1952. године догодила се највећа трагедија у историји југословенског речног бродарства.

Све је почело у 13 сати и 7 минута, када је брод на редовној путничкој линији од Београда до Земуна испловио са Савског пристаништа, а завршило се десетак минута касније код Великог ратног острва, где је олујни ветар преврнуо брод и послао га у муљ на четрнаест метара дубине, са више од стотину људи на њему.

По причању Бранка Најхолда, хроничара Земуна и доброг познаваоца овог догађаја, то је био сплет неколико невероватно несрећних околности.

Тих дана је обнављан Савски мост, на броду је парна машина замењена дизел мотором, што је утицало на његову стабилност, радници су пре тога багерима продубљавали дно у рукавцу Дунава, Београд је баш тада захватила незапамћена олуја, а ветар се подигао баш у тренутку када је Ниш зашао у рукавац.

Да је било мање путника или да капетан није испловио раније да их не би било још више, несрећа се вероватно не би ни догодила.

Ипак, све се догодило управо тако и то великом брзином, те чамци који су кренули у помоћ нису успели да спасу више од тридесетак особа. У земљи је била проглашена тродневна жалост.

Несрећни брод извађен је са дна већ сутрадан, а они који су у томе учествовали, или то посматрали, били су сведоци језивих и потресних призора  дављеника у тренуцима у којима их је смрт затекла.

По званичној верзији у тој катастрофи се утопило деведесет особа, мада се по причама очевидаца и преживелих претпоставља да је на броду предвиђеном за шездесет особа тога дана било више него дупло путника.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1857. године рођен је оснивач модерне српске астрономије и метеорологије Милан Недељковић;
1858. године умро је писац и адвокат Богобој Атанацковић;
1886. године рођен је књижевник и политичар Мирко Королија;
1907. године рођен је фудбалер и тренер Благоје Моша Марјановић;
1934. године рођен је књижевник Младен Марков;
1961. године умро је сликар и професор Васа Поморишац;
1997. године умро је глумац Предраг Лаковић;
2001. године умро је редитељ и професор Радомир Бајо Шарановић;
2001. године тадашња Југославија постала је осми пут првак Европе победивши у финалу Турску са 78:69, што је била и једина победа са једноцифреном разликом нашег тима на том шампионату;
2011. године умро је пијаниста, композитор и педагог Душан Трбојевић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

СЈЗ
Претходни чланак

ЕТИМОЛОГИЈА: Небеска тела, временске појаве и годишња доба

index
Наредни чланак

Умро је етнолог и академик Драгослав Антонијевић