Događaji

Njegova svetost patrijarh srpski g. Irinej dao blagoslov radu i projektima fondacije Srpski legat

Njegova svetost patrijarh srpski g. Irinej primio je 21. decembra 2015. godine u Patrijaršiji srpskoj u Beogradu predstavnike fondacije Srpski legat.

U veoma srdačnom susretu sa patrijarhom srpskim predstavnici Fondacije, kantautor g. Željko Vasić i upravnik Srpskog legata g. Goran Ličanin, predstavili su rad i projekte ove fondacije koja se bavi očuvanjem i promovisanjem kulturnog i istorijskog nasleđa našeg naroda.

Oni su posebno istakli da Srpski legat ima cilj da svojim sistematičnim, a u isto vreme i savremenim pristupom prikaže da zadužbinarstvo nije izumrlo i da su danas svi pozvani da budu njegovi aktivni delatelji. Kao posebno značajne projekte Fondacije izdvojili su promociju pojedinih sredina i gradova koje su postigli organizacijom putujućih izložbi, sabirajući na jednom mesty u formatu info panoa najzanimljivije: istorijske, geografske, demografske, verske, kulturološke, etnografske i privredne podatke tih delova Srbije. Kompleksnost prikupljanja i obrade ovih podataka podrazumeva saradnju sa različitim institucijama: Zavodom za statistiku Srbije, verskim institucijama, muzejima, arhivom, lokalnim upravama, kompanijama i drugim. Prva takva putujuća izložba koju su posetili žitelji istočne Srbije organizovana je u Zaječaru uz svesrdnu pomoć i podršku Eparhije timočke i preosvećenog episkopa g. Ilariona. Jedna od sledećih izložbi obrađivaće kulturološko nasleđe grada Sombora. Rezultati ovakvih prezentacija pokazali su da je to jedan od kvalitetnijih načina da se promoviše Srbija, a u isto vreme znanje o kulturnom nasleđu našeg naroda obnovi i dopuni kao i da se podstakne stanovništvo da bude još svesnije vrednosti sredine u kojoj žive.

Predstavnici Srpskog legata poklonili su patrijarhu i prve primerke njihovog izdanja knjige za decu Srpske narodne poslovice u stripu ‒ Svako mudro dete poslovicu rasplete, koja na savremen i dopadljiv način u obliku stripa našim najmlađima želi da približi životne vrednosti i narodne mudrosti oličene u kratkim izrekama.

Prijemu je ispred redakcije Svetosavskog zvonca prisustvovao i g. Dimitrije Stikić.

Njegova svetost je blagoslovio i podržao rad Fondacije sa željom da u svom budućem radu dobiju što širu podršku i državnih institucija. Takođe, patrijarh je blagoslovio i saradnju Svetosavskog zvonca, zvaničnog glasila Srpske pravoslavne crkve za decu, i Srpskog legata na zajedničkim projektima posvećenim edukaciji najmlađih o našoj veri, istoriji i tradiciji.

 

Izvor:

Fondacija Srpski legat: www.srpskilegat.rs

Srpska Pravoslavna Crkva: www.spc.rs

Svetosavsko zvonce www.zvonce.spc.rs

 

 

Srpski Legat

Srpski Legat

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Jovan Rajić
Prethodni članak

Umro je istoričar i književnik Jovan Rajić

Slikar Stevan Aleksić
Naredni članak

Rođen je slikar Stevan Aleksić