Догађаји

Његова светост патријарх српски г. Иринеј дао благослов раду и пројектима фондације Српски легат

Његова светост патријарх српски г. Иринеј примио је 21. децембра 2015. године у Патријаршији српској у Београду представнике фондације Српски легат.

У веома срдачном сусрету са патријархом српским представници Фондације, кантаутор г. Жељко Васић и управник Српског легата г. Горан Личанин, представили су рад и пројекте ове фондације која се бави очувањем и промовисањем културног и историјског наслеђа нашег народа.

Они су посебно истакли да Српски легат има циљ да својим систематичним, а у исто време и савременим приступом прикаже да задужбинарство није изумрло и да су данас сви позвани да буду његови активни делатељи. Као посебно значајне пројекте Фондације издвојили су промоцију појединих средина и градова које су постигли организацијом путујућих изложби, сабирајући на једном местy у формату инфо паноа најзанимљивије: историјске, географске, демографске, верске, културолошке, етнографске и привредне податке тих делова Србије. Комплексност прикупљања и обраде ових података подразумева сарадњу са различитим институцијама: Заводом за статистику Србије, верским институцијама, музејима, архивом, локалним управама, компанијама и другим. Прва таква путујућа изложба коју су посетили житељи источне Србије организована је у Зајечару уз свесрдну помоћ и подршку Епархије тимочке и преосвећеног епископа г. Илариона. Једна од следећих изложби обрађиваће културолошко наслеђе града Сомбора. Резултати оваквих презентација показали су да је то један од квалитетнијих начина да се промовише Србија, а у исто време знање о културном наслеђу нашег народа обнови и допуни као и да се подстакне становништво да буде још свесније вредности средине у којој живе.

Представници Српског легата поклонили су патријарху и прве примерке њиховог издања књиге за децу Српске народне пословице у стрипу ‒ Свако мудро дете пословицу расплете, која на савремен и допадљив начин у облику стрипа нашим најмлађима жели да приближи животне вредности и народне мудрости оличене у кратким изрекама.

Пријему је испред редакције Светосавског звонца присуствовао и г. Димитрије Стикић.

Његова светост је благословио и подржао рад Фондације са жељом да у свом будућем раду добију што ширу подршку и државних институција. Такође, патријарх је благословио и сарадњу Светосавског звонца, званичног гласила Српске православне цркве за децу, и Српског легата на заједничким пројектима посвећеним едукацији најмлађих о нашој вери, историји и традицији.

 

Извор:

Фондација Српски легат: www.srpskilegat.rs

Српска Православна Црква: www.spc.rs

Светосавско звонце www.zvonce.spc.rs

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Српски Легат

Српски Легат

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Јован Рајић
Претходни чланак

Умро је историчар и књижевник Јован Рајић

Сликар Стеван Алексић
Наредни чланак

Рођен је сликар Стеван Алексић