Да се не заборавиЗанимљивости

КО ЈЕ СВ. АРХАНГЕЛ МИХАИЛО И КАКВИ СЕ ОБИЧАЈИ ВЕЗУЈУ ЗА ПРАЗНОВАЊЕ ЊЕГОВОГ ДАНА?

Св. архангел Михаилкомандант анђеоске војске

Највећи војвода највећега Цара…

 

Још од времена шестог помесног сабора у Лаодикеји 363–364. црква је донела каноне о прослављању анђела. Тим чином је успостављено правилно поштовање бестелесних сила које су до тада пагани схватали као божанства. Православна црква је и 8. новембра по старом и 21. по новом календару посветила молитвеном празновању архистратига Михаила, „онога који је као Богˮ.

Сабор Светог Архангела Михаила многе српске куће прослављају као своју крсну славу, а међу њима је била и светородна владарска кућа Немањића. Нарочито га је торжествено славио цар Душан.

Ко је Св. Архангел Михаило и какви се обичаји везују за празновање његовог дана у црквеном календару? Архангел Михаил је један од седморице највиших архангела у чину архистратига, односно војводе. Иконографски је приказан као ратник, са пламеним мачем, или копљем и као победник над Сатаном, организовавши анђеле на принципима једномислија, једнодушности, љубави  и послушности вишим чиновима. Св. Дионисије Ареопагит у своме делу О небеској јерархији о Архангелу Михаилу пише да је он био тај који је многе анђеле спасао од отпадништва и протерао Луцифера, који је пре побуне био највећи међу анђелима. Луцифера је гордост навела на побуну, а отпавши од Бога са собом је повео многе анђеле од којих су настали демони „духови злобе у поднебесјуˮ (Еф. 6, 12.). Архангел Михаило, дакле, бескомпромисно стоји за Божју истину, због чега се сматра заштитником православне вере и борцем против јереси.

Празник Св. архангела Михаила, као и други празници које празнују Срби, испуњен је народним веровањима и обичајима, остацима предхришћанских веровања.

Српски народ сматра да временски услови на Аранђеловдан предсказују какво ће време бити током целе године. Одатле и казивање: „Какво је време на Аранђеловдан, тако ће бити током целе зиме и пролећа.ˮ Општенародно веровање је везано и за његово лутање по свету у зимско доба преобученог у просјака. Он се појављује међу људима кушајући их и кажњавајући ако не чине дела милосрђа. Сачувана је о томе прича из Шумадије о богатом скоројевићу који је после сусрета са светим и сам постао просјак. Свети Михаило посећује болесне и указује им се предсказујући оздрављење или смрт у зависности да ли стоји код ногу или код главе. У неким деловима Србије слави се као слава сточара, због веровања да може да отера вукове и затвори им чељусти, у чему му помаже Свети Сава, као вучји пастир. Веровање је спој хришћанских и паганских веровања у вези са Велесом – божанством стоке и Дажбогом – вучјим пастиром. Архангел Михаило се сматра живим светитељем, те у народу влада веровање да се на његов дан не спрема кољиво. Црква ову праксу сматра погрешном јер се супротставља учењу да пред Богом нема умрлих, већ учи да је жито жртва Богу у спомен светог који се слави.

Иако је популарно веровање да Свети Петар стоји пред вратима раја и дочекује душе умрлих, српски народ верује да је то био архангел Михаило. Он би том приликом мерио душе умрлих и на основу тежине дела одређивао одлазак у рај или у пакао. Народна прича о Десимиру из Прањана најбољи је сведок не само тог веровања већ и оног да се новцем може купити и изгубити душа. Према тој причи, он је на превару од архангела Михаила тежином златника добио пролаз у рај, а архангелу Михаилу је одузета функција.

Пише: Мср Александра Шуковић

 

Извори:

Стихови: Група Жива вода, Архангел Михаил  https://www.youtube.com/results?search_query=arhistratig+boziji

Сретен Петровић, Српска Митологија, књ. I, Ниш 1999, стр. 154–168.

Нови завјет, Посланица апостола Павла Ефешанима, прев. В.С. Караџић, стр. 333.

Св. Дионисије Ареопагит, О небеској јерархији, http://www.verujem.org/teologija/dionisije_areopagit_nebeska_jerarhija.htm (датум приступа 17. 11. 2017.)

Обичаји и веровања: Аранђеловдан  https://www.youtube.com/watch?v=EkqGVRcfQes&t=4s

Сабор у Лаодикији http://www.bible-researcher.com/laodicea.html

 

 

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

Uzun_Mirko_Apostolovic
Претходни чланак

Умро је устаник Узун Мирко Апостоловић

Marko_Čelebonović
Наредни чланак

Рођен је сликар Марко Челебоновић