Да се не заборавиЗанимљивости

КО ЈЕ БИО ВЛАСТИМИР?

У првим вековима код Срба владала је једна династија која их је, како се претпоставља, и довела на ове просторе. Нажалост, не знамо име кнеза који је предводио насељавање. Али од половине VIII века можемо да пратимо српску владарску породицу.

Први познати српски кнез био је Вишеслав. Нажалост, знамо само његово име. Наследио га је син Радослав, а овог Просигој. Као и о Вишеславу, ни о њима не знамо ништа више.

Први кнез о коме знамо нешто више од имена је Просигојев син Властимир. Претпоставља се да је владао од 830. до 851. године. О њему нам информације доноси учени ромејски цар Константин VII Порфирогенит. Иако штуре, оне нам помажу да бар мало осветлимо живот овог српског владара. Сви подаци којим располажемо се односе на последње године његове владавине, али из њих можемо да донесемо и закључке које се односе на његов живот у целини.

У времену кнеза Властимира постојало је више српских држава. У приморју су то биле Паганија (Неретвљанска област), Травунија, Захумље и Дукља. Њима у залеђу простирала се Србија коју су чиниле делови касније Рашке и Босна. Постојала је и држава Конављана, али ју је жупан Травуније покорио и придодао својим областима. Да нарастајућа моћ Травуније не би била искоришћена против Србије, кнез Властимир је своју ћерку удао за Крајину, сина жупана Белоја, господара Травуније. Уз то како учени цар и писац каже дао му је титулу архонта. Овај податак нам доста тога говори. Можемо да претпоставимо да је већ средином IX века владајући слој био покрштен. Јер давање титуле сениора свом вазалу је могуће само у хришћанском поимању света, а не и у паганском. А на то су се угледали из тада моћне Византије.

Други податак који нам Порфирогент доноси је тај да су Срби и Бугари ратовали крајем Властимирове владавине и да су рат наставили његови синови. Рат је почео отприлике 848. године и трајао је вероватно до 852. године. Избио је, како се претпоставља, јер је српски кнез био византијски савезник у рату Византије и Бугарске 846. У рату са Византијом Бугарска је имала успеха и задобила је територијална проширења, али рат са Србијом је изгубила. У то време Србија је била добро административно и територијално организована и успела је да сузбиле бугарски напад и очува своју самосталност. Она није била тек нека племенска скупина, већ добро уређена земља која је успела да се одбрани. Али у току ратних операција кнез Властимир је умро, вероватно од старости.

Његова владавина је била прекретница за даљи напредак и развој српске државе. До његове управе увек је најстарији син наслеђивао оца, а о томе нам говоре и Константин VII Порфирогенит и летопис Попа Дукљанина. Он је то изменио и после његове смрти власт су преузела сва три његова сина Мутимир, Стројимир и Гојник. Врховна власт је припала најстаријем Мутимиру, док су Стројимир и Гојник имали своје удеоне кнежевине. А то је отворило врата за међудинастичке сукобе који су потресали Србију у наредном периоду.

ПИШЕ: Мср историчар Вукашин Вукмировић

Литература:

Т. Живковић, Портрети српских владара (IX‒XII), Београд, 2006, 11‒20. стр.

 

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

Vojislav_Đurić
Претходни чланак

Рође је историчар књижевности, професор и академик Војислав Ђурић

veselin-vujovic
Наредни чланак

Рођен је рукометаш и тренер Веселин Вујовић