AktuelnostiDa se ne zaboraviZanimljivosti

KO JE BIO MUTIMIR?

Knez Vlastimir umro je, kako se pretpostavlja, 851. godine u sred rata sa Bugarima. Njega su nasledila tri sina. Najstariji sin Mutimir postao je vrhovni vladar Srbije, dok su mlađi sinovi Strojimir i Gojnik postali udeoni kneževi. U početku oni su bili složni i u miru vladali. Prvo su uspešno završili rat sa bugarskim hanom Presijamom 852. godine. Time su sačuvali nezavisnost. Ubrzo je bugarski vladar preminuo i nasledio ga je sin Boris Mihailo.

Novi vladar u susedstvu bio je rešen da osveti oca i porazi Srbe. Pretpostavlja se da se taj sukob odigrao oko 854. godine. Nije bio ni dugotrajan ni velikih razmera. Rat je rešen jednom odlučnom bitkom u kome je Mutimir zarobio bugarskog naslednika Vladimira i 12 velikih bojara. Mir je ponovo uspostavljen, a Vladimir je vraćen ocu. Zanimljivo je napomenuti da su ga do granice otpratili sinovi Mutimira Stefan i Bran.

Mir sa Bugarskom doveo je do nove preraspodele snage na Balkanu. Srbija više nije bila vazal Vizantiji, već je došla pod bugarski uticaj. To je navelo cara Mihaila III da dela. Pokušao je da uz pomoć Strojimira i Gojnika sruši Mutimira, ali nije uspeo. Najstariji brat je pobedio i braću poslao u Bugarsku. Pretpostavlja se da se ovaj sukob odigrao do 856. godine. Kao zalog mira u Srbiji je ostao Gojnikov sin Petar.

Kako moć bugarske države opada posle 864. godine, tako se i srpski vladar Mutimir vratio svog starom gospodaru Vizantiji. Na prestolu je bila nova dinastija, i novi vladar Vasilije I Makedonac potvrdio je Mutimira u njegovom zvanju. To je bilo najkasnije 870. godine. Srpski vladar više nije imao razloga za brigu. Živeo je u dobrim odnosima i sa Romejima i Bugarima i tako je ostalo sve do kraja njegovog života.

Još jedna bitna slika iz života ovog vladara je njegov odnos prema Rimu. Naime, sačuvano je pismo pape Jovana VIII iz 873. godine u kome on poziva srpskog kneza Mutimira da se potčini panonskom arhiepiskopu kao i njegovi preci. Tadašnji panonski arhiepiskop je bio slovenski apostol Sveti Metodije, koji je zajedno sa bratom Kirilom uspešno širio Hristovu reč među Slovenima na slovenskom jeziku u Velikomoravskoj kneževini. Mi ne znamo kakav je bio odgovor srpskog arhonta, ali kako se on nalazio okružen Vizantijom i Bugarskom, koja je hrišćanstvo primila od Carigrada, i u Srbiji je verovatno preovladao istočni obred. Da je srpska dinastija primila hrišćanstvo, pokazuju nam i imena koja srpski kneževići nose: Mutimir ima sina Stefana, a Gojnik Petra, a posle njih javljaju se imena poput Pavla i Zaharija. Uz dinastiju, novu veru je verovatno primio i deo vlastele i naroda, ali svakako hristijanizacija Srba trajala je sve do vremena Svetog Save. U ovom dobu udarani su temelji hrišćanskoj veri u Srba.

Mutimir je vladao do 891. godine. Njegovom smrću došlo je novo doba u srpskoj državi. Nasledio ga je najstariji sin Prvoslav (Pribislav), dok su Bran i Stefan dobili svoje udeone kneževine. Mir nije dugo trajao i Srbija je ušla u sukob dve sile Vizantije i Bugarske, što će mnogo uticati na sudbinu srpske države u narednom periodu.

 PIŠE: Msr istorčar Vukašin Vukmirović

Literatura:

T. Živković, Portreti srpskih vladara (IX – XII), Beograd 2006.

Print Friendly, PDF & Email
Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

gradimir-s-4
Prethodni članak

Rođen je književnik Gradimir Stojković

Vladan_Desnica
Naredni članak

Umro je književnik Vladan Desnica