АктуелностиЗанимљивости

Класични српски (2): Говоримо ли старогрчки и латински?

Ево једног кратког списка свакодневник речи којима се сви користимо, а не знамо одакле су стигле у српски језик и у наш говор. Неке сматрамо домаћим, а за неке знамо да нису наше, али не знамо чије јесу, ако уопште и мислимо о њиховом пореклу. Многе речи нашег језика воде порекло из класичних језика, а то су старогрчки и латински.

Демократија – ова је реч изузетно важна у модерном добу и друштву. Међутим, још је антички свет размишљао о оваквом друштвеном уређењу. Дефиницију ове речи можемо лако добити ако видимо од којих је грчких речи настала. У питању су речи δημος и κρατέω. Δημος (демос) значи народ, грађанство, а κρατέω (кратео) значи бити моћан, јак, владати, заповедати. Тако је демократија уређење у којем влада народ.

Супер је нешто што је изврсно, одлично, сјајно, дивно. Зашто? Па зато што у латинском језику постоји реч super и значи горе, изнад, над, више. У латински је ушла из грчког језика. Грчки за значење преко, над, изнад, поврх има реч ‘υπέρ (хипер).

Варварин је данас припадник нецивилизованих, непросвећених народа. Он је некултуран, прост чоовек, дивљак или какав грубијан. До овог значења дошли смо тако што је за античке Грке βάρβαρος (барбарос) био онај који није Грк. Сваки странац био је варварин, односно барбарин.

Сви знамо шта проучава наука географија. Али шта та реч значи? Реч γη (ге) значи земља, а реч γράφω (графо) значи урезати, сликати, писати. У неком слободном преводу географија може бити сликање земље.

Филологија се бави проучавањем језика, књижевности, културе неког народа. А сам термин води порекло од, поново грчких, речи φίλεω и λόγος. Φίλεω (филео) значи љубити, волети, љубав чинити, бити милостив, штитити. Реч λόγος (логос) има многа значења. Нека од њих су говорење, реч, говор, прича, глас. Тако је филологија наука која штити реч једног народа.

Будимо филолози!

ПИШЕ: Анка Стојановић, Филолошки факултет Универзитета у Београду

ПИШЕ: Анка Стојановић, Филолошки факултет Универзитета у Београду

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

V_i_pvo_vs
Претходни чланак

Основана је Ваздухопловна команда српске војске

LeskovacMladen_F-599
Наредни чланак

Умро је историчар књижевности и академик Младен Лесковац