Да се не заборавиЗанимљивости

КАКО ДАНАС ЖИВЕ СРБИ У БЕЛОЈ КРАЈИНИ?

Одакле потичу Срби који данас живе у Белој Крајини (Словенија)? Колико је Срба у Белој Крајини било до 19. века, а колико их има данас? Како се зову села у којима они живе, којим језиком говоре и какви су њихови обичаји? Када је укинита школа на српском језику и када су почели да губе свој идентитет? У ком времену је највише Срба из Беле Крајине поунијаћено?

„На југоистоку Словеније, у Белој Крајини и данас живе Срби, потомци ускока који су се ту населили пре пет векова са простора Херцеговине, Лике и Црне Горе. Ти Срби су столећима били брана турској најезди и чувари војне границе између Хабзбуршке монархије и Отоманске империје. До 19. века у Белој Крајини живело je неколико хиљада Срба. Данас их је остало свега 350. Остали су се иселили или утопили у Словенце и Хрвате.ˮ

Уредник емисије Бранко Станковић аутор је 18 документарних филмова и две драме које су екранизоване на РТС-у, те мноштва документарних емисија, које су, као и филмови, награђиване на домаћим и међународним фестивалима.

 

Извор: YOUTUBE

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

Vukić_Mićović
Претходни чланак

Умро је хемичар, професор и академик Вукић Мићовић

250px-Вукашин_Пешић
Наредни чланак

Преминуо је глумац Вукашин Пешић