AktuelnostiDa se ne zaboraviZanimljivostiKuće i zgrade

KAFANE GAJINO DVORIŠTE I ŠANGAJ

Gajino dvorište

 

Čuvena kafana na čudesnoj Zvezdari, na uglu Aleksandrove i Cvetkove ulice. Vlasnik Gaja Janković osim kafane držao je stovarište pića. Pored dve sale za ručavanje, kafana je imala i bilijar salu.

Izuzetno posećena, sa uslovima kojima se nisu mogle pohvaliti druge kafane. Jedna sala je držala širom otvorena vrata, dok je druga bila zatvorenog tipa i u njoj su se okupljali viđeniji ljudi iz grada.

Pored kafane nalazila se i radionica za proizvodnju soda-vode, kojom je Gaja Janković opsluživao kafane po čitavom Beogradu. Interesantan je podatak da je gazda Gaja jedini u ovom delu Beograda imao kamion. Njegova kafana radila je do dana početka Drugog svetskog rata, kada u bombardovanju gazda Gaja gubi suprugu.

Kako nije mogao da preboli njenu smrt, imanje prenosi na brata Bogoljuba. Kafana je tada promenila naziv i dobila uz novog gazdu i novo ime – Šangaj, ali ju je narod i dalje zvao Gajino dvorište, verovatno zbog uređenog dvorišta sa mnogo cveća.

 

 

Šangaj

Kafanu sa ovim imenom otvorio je Bogoljub Janković, na istom mestu gde je bila kafana Gajino dvorište.

Do početka Drugog svetskog rata vlasnik ove kafane bio je Gaja Janković, rođeni brat Bogoljuba Jankovića, vlasnika imanja i kafane.

Postoji i podatak da su u ovoj kafani, u godinama Drugog svetskog rata, organizovane filmske projekcije.

 

Izvor: Golubović 2019: Vidoje Golubović, Mehane i kafane starog Beograda, Beograd: Laguna, 147; 315.

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

mini
Prethodni članak

Umrla je lingvista, profesor i akademik Milka Ivić

Aleksić_Dragutin_-_portret_umetnika
Naredni članak

Rođen je vajar Dragutin Aleksić