АктуелностиДа се не заборавиЗанимљивостиКуће и зграде

КАФАНЕ ГАЈИНО ДВОРИШТЕ И ШАНГАЈ

Гајино двориште

 

Чувена кафана на чудесној Звездари, на углу Александрове и Цветкове улице. Власник Гаја Јанковић осим кафане држао је стовариште пића. Поред две сале за ручавање, кафана је имала и билијар салу.

Изузетно посећена, са условима којима се нису могле похвалити друге кафане. Једна сала је држала широм отворена врата, док је друга била затвореног типа и у њој су се окупљали виђенији људи из града.

Поред кафане налазила се и радионица за производњу сода-воде, којом је Гаја Јанковић опслуживао кафане по читавом Београду. Интересантан је податак да је газда Гаја једини у овом делу Београда имао камион. Његова кафана радила је до дана почетка Другог светског рата, када у бомбардовању газда Гаја губи супругу.

Како није могао да преболи њену смрт, имање преноси на брата Богољуба. Кафана је тада променила назив и добила уз новог газду и ново име – Шангај, али ју је народ и даље звао Гајино двориште, вероватно због уређеног дворишта са много цвећа.

 

 

Шангај

Кафану са овим именом отворио је Богољуб Јанковић, на истом месту где је била кафана Гајино двориште.

До почетка Другог светског рата власник ове кафане био је Гаја Јанковић, рођени брат Богољуба Јанковића, власника имања и кафане.

Постоји и податак да су у овој кафани, у годинама Другог светског рата, организоване филмске пројекције.

 

Извор: Голубовић 2019: Видоје Голубовић, Механе и кафане старог Београда, Београд: Лагуна, 147; 315.

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

mini
Претходни чланак

Умрла је лингвиста, професор и академик Милка Ивић

Aleksić_Dragutin_-_portret_umetnika
Наредни чланак

Рођен је вајар Драгутин Алексић