AktuelnostiDa se ne zaboraviZanimljivostiKuće i zgrade

KAFANA ZLATAN ANĐEO

Vlasnik dela zgrade na uglu ulica Vasine i Zmaj Jovine, u čijem prizemlju se nalazila ova kafana, bio je Toma Leka.

Moša Avram Maca zakupio je drugi deo zgrade i u njemu otvorio Prvu kraljevsku srpsku povlašćenu fabriku suncobrana i kišobrana. Zgrada i danas postoji, uz napomenu da je nekoliko puta rekonstruisana. Pretpostavlja se da je kafana otvorena 1867. Kasnije je otvorena kafana u kojoj je služeno najbolje strano pivo.

Hroničari podsećaju da su kafanu posećivali isključivo otmeni i bogati gosti. Kako deo autora koristi i naziv Kod zlatnog anđela, postoje nedoumice da li je reč o istoj kafani. U delu literature nailazi se i na naziv Zlatan anđeo.

Ostala je upamćena i po jednoj „švercerskoj aferi” – izvesni kafedžija Gvozden prodavao je rakiju na veliko. Deo rakije je, navodno, i izvozio, ostvarujući tako pravo na olakšice prilikom plaćanja poreza, kao i pravo da mu se vrati uplaćena trošarina (carina). Ispostavilo se, međutim, da je Gvozden u stvari izvozio vodu i istu burad sa vodom vraćao – uvozio. Sve to je trajalo mesecima dok trošarinski službenici nisu otkrili aferu, koja je dugo posle toga bila glavna varoška tema.

 

Vidoje Golubović

 

Izvor: Golubović 2019: Vidoje Golubović, Mehane i kafane starog Beograda, Beograd: „Laguna”, 186–187.

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

mirkovic
Prethodni članak

Umro je književnik i književni kritičar Čedomir Mirković

250px-Aca-Sekulic-1
Naredni članak

Rođen je književnik Aleksandar Sekulić