AktuelnostiDa se ne zaboraviZanimljivostiKuće i zgrade

KAFANA „NOVI VEK”

Kafana u predgrađu Beograda. Ime kafane uneto na osnovu oglasa o kome je pisao komentar Branislav Nušić. Nušić piše:

„Neka kafana, u jednom predgrađu Beograda, koja se ponosno nazvala Novi vek, objavljuje da je ’moderno preuređena’ i da, sem odličnog pića i tačne posluge, svako veče u njoj koncertira džez-band i izvodi se dansing. Novi vek, odista novi vek! Bolje ime nije mogla poneti ova kafana u predgrađu, pa da obeleži period preloma koji naše doba preživljuje. Dok su mondenski etablismani sa egzotičnim imenima Ekscelzior, Palas, Luksor, i Splendid suzbili iz centra naše prestonice naše stare kafanice kod Žmurka, Mecovalije i Dardanela, mi smo se, stari Beograđani, zar i mirili onim što novi život i novo doba mora sobom doneti.

Brisali su se tragovi jedan po jedan; rušila se jedna po jedna kafana u kojoj smo mladost proveli, a često možda i mladost sahranili i mi smo pobožno skidali kapu i šaptali rezignirano za pokojnikom kojega su kraj nas proneli: ’Bog da joj dušu prosti!’

Opraštajući se tako sa jednim po jednim tragom staroga Beograda u centru njegovome, mi, stari Beograđani, koji se nalazimo u glasačkim spiskovima osamdesetih godina, povlačili smo se i sami iz centra i odlazili na periferije, tamo gde se povlačila tradicija suzbijena bujicom novoga života!”

 

Vidoje Golubović

 

Izvor: Golubović 2019: Vidoje Golubović, Mehane i kafane starog Beograda, Beograd: „Laguna”, str. 245–246.

Print Friendly, PDF & Email
Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

Image9
Prethodni članak

Umro je filmski radnik Vladimir Pogačić

vladislav-ribnikar
Naredni članak

Poginuo je osnivač lista „Politikaˮ Vladislav Ribnikar