АктуелностиДа се не заборавиЗанимљивостиКуће и зграде

КАФАНА „НОВИ ВЕК”

Кафана у предграђу Београда. Име кафане унето на основу огласа о коме је писао коментар Бранислав Нушић. Нушић пише:

„Нека кафана, у једном предграђу Београда, која се поносно назвала Нови век, објављује да је ’модерно преуређена’ и да, сем одличног пића и тачне послуге, свако вече у њој концертира џез-банд и изводи се дансинг. Нови век, одиста нови век! Боље име није могла понети ова кафана у предграђу, па да обележи период прелома који наше доба преживљује. Док су монденски етаблисмани са егзотичним именима Ексцелзиор, Палас, Луксор, и Сплендид сузбили из центра наше престонице наше старе кафанице код Жмурка, Мецовалије и Дарданела, ми смо се, стари Београђани, зар и мирили оним што нови живот и ново доба мора собом донети.

Брисали су се трагови један по један; рушила се једна по једна кафана у којој смо младост провели, а често можда и младост сахранили и ми смо побожно скидали капу и шаптали резигнирано за покојником којега су крај нас пронели: ’Бог да јој душу прости!’

Опраштајући се тако са једним по једним трагом старога Београда у центру његовоме, ми, стари Београђани, који се налазимо у гласачким списковима осамдесетих година, повлачили смо се и сами из центра и одлазили на периферије, тамо где се повлачила традиција сузбијена бујицом новога живота!”

 

Видоје Голубовић

 

Извор: Голубовић 2019: Видоје Голубовић, Механе и кафане старог Београда, Београд: „Лагуна”, стр. 245–246.

Print Friendly, PDF & Email
Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

Image9
Претходни чланак

Умро је филмски радник Владимир Погачић

vladislav-ribnikar
Наредни чланак

Погинуо је оснивач листа „Политикаˮ Владислав Рибникар