AktuelnostiDa se ne zaboraviZanimljivostiKuće i zgrade

KAFANA „NEGOTINˮ

Kafana Negotin se nalazila u Kralja Petra 76. Kada se tražio izlazak i dobar provod, nije se dvoumilo gde. Išlo se u kafanu Negotin da se sluša Vuka Šeherović i na podijumu gleda kako razvlači svoju harmoniku tada poznati radio-harmonikaš Voja Trifunović! To je bio pravo uživanje i kako su svi govorili: da se čovek rastopi od miline, i kada izađe da se provede.

Kod Negotina je vazda bilo puno. Negotin je stara beogradska kafana koja je imala svoju tradiciju, ali koja je isto tako svoj razvoj podešavala u stopu sa svim zahtevima modernog vremena i života. Za šest punih decenija postojanja, kroz kafanu, njenim salama, prošlo je bezbroj generacija ljudi i žena iz svih društvenih slojeva. Svet koji je dolazio zabavljale su najbolje beogradske pevačke i muzičke grupe.

Onaj ko je hteo da se provede i da upozna pravi noćni život Beograda dolazio je u Negotin. Ima još jedna vrlo karakteristična stvar tog vremena koju treba istaći: ko je jedanput navratio do Negotina, on je postajao stalni gost ove čuvene kafane. A razloge nije bilo teško pronaći, svi su isticali, tada, još: predusretljivost simpatičnog gazde – zakupca Dimitrija P. Ćirića, uvek odlična pesma i muzika, izvanredno uređene prostorije i odlično piće i jelo – sve to činilo je da svet navikne na Negotin kao na retko solidnu, uređenu, poznatu kafanu, u kojoj se najprijatnije može provesti burna velegradska noć.

Svaku sezonu pratile su nove atrakcije. Kod Negotina narod je sretao najdraže ljubimce, majstore pesme i muzike, poznate domaće i strane zvezde.

Vidoje Golubović

 

Izvor: Golubović 2019: Vidoje Golubović, Mehane i kafane starog Beograda, Beograd: „Laguna”, str. 242.

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

Prethodni članak

Umro je novinar Mihailo S. Petrović

Naredni članak

Umrla je istoričar književnosti i profesorka Radmila Marinković