АктуелностиДа се не заборавиЗанимљивостиКуће и зграде

КАФАНА „НЕГОТИНˮ

Кафана Неготин се налазила у Краља Петра 76. Када се тражио излазак и добар провод, није се двоумило где. Ишло се у кафану Неготин да се слуша Вука Шехеровић и на подијуму гледа како развлачи своју хармонику тада познати радио-хармоникаш Воја Трифуновић! То је био право уживање и како су сви говорили: да се човек растопи од милине, и када изађе да се проведе.

Код Неготина је вазда било пуно. Неготин је стара београдска кафана која је имала своју традицију, али која је исто тако свој развој подешавала у стопу са свим захтевима модерног времена и живота. За шест пуних деценија постојања, кроз кафану, њеним салама, прошло је безброј генерација људи и жена из свих друштвених слојева. Свет који је долазио забављале су најбоље београдске певачке и музичке групе.

Онај ко је хтео да се проведе и да упозна прави ноћни живот Београда долазио је у Неготин. Има још једна врло карактеристична ствар тог времена коју треба истаћи: ко је једанпут навратио до Неготина, он је постајао стални гост ове чувене кафане. А разлоге није било тешко пронаћи, сви су истицали, тада, још: предусретљивост симпатичног газде – закупца Димитрија П. Ћирића, увек одлична песма и музика, изванредно уређене просторије и одлично пиће и јело – све то чинило је да свет навикне на Неготин као на ретко солидну, уређену, познату кафану, у којој се најпријатније може провести бурна велеградска ноћ.

Сваку сезону пратиле су нове атракције. Код Неготина народ је сретао најдраже љубимце, мајсторе песме и музике, познате домаће и стране звезде.

Видоје Голубовић

 

Извор: Голубовић 2019: Видоје Голубовић, Механе и кафане старог Београда, Београд: „Лагуна”, стр. 242.

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

Претходни чланак

Умро је новинар Михаило С. Петровић

Наредни чланак

Умрла је историчар књижевности и професорка Радмила Маринковић