AktuelnostiDa se ne zaboraviZanimljivostiKuće i zgrade

KAFANA „DVA BELA GOLUBAˮ

Dvospratna kuća, u kojoj je bila smeštena ova čuvena kafana, sagrađena je 1840. Nalazila se u Poenkareovoj ulici (danas Makedonska).

Licem je gledala u kafanu Kolarac i Stambol kapiju, dok je zadnjim delom bila okrenuta Hilandarskoj ulici i Ulici dva goluba.

Vlasnik kuće, sagrađene od drveta, bio je terzija Jova Kujundžić Valjevac. Na fasadu kuće, vidljivu izdaleka, postavljene su, kao simbol posla kojim se bavio, a za tu potrebu specijalno napravljene, makaze i figure dva bela goluba. Zbog toga je ovaj deo Beograda nazvan Dva bela goluba.

Na Đurđevdan 1859. kafana postaje vlasništvo Marije Bogdanović. Imala je osam soba za prenoćište, jednu kuhinju i veliki podrum.

Kuća je kasnije prodata Zanatskoj komori za podizanje doma. Prilikom prodaje u ugovor je ubačena i klauzula po kojoj je Zanatska komora prihvatila obavezu da na fasadi zgrade postavi figure dva bela goluba.

Kamenorezac Lukaček je uz statuu kovača, a pored njegovog nakovnja, isklesao i dva bela goluba.

Stalni gosti kafane Dva bela goluba bili su književnici, novinari, operski pevači, fudbaleri. Kao kuriozitet navodi se i podatak da Uprava varoši Beograda nikada nije izdala odobrenje za rad u ovoj kafani. Zgrada je srušena 1903.

 

Vidoje Golubović

 

Izvor: Golubović 2019: Vidoje Golubović, Mehane i kafane starog Beograda, Beograd: „Laguna”, str. 159–160.

Print Friendly, PDF & Email
Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

karaulac
Prethodni članak

Rođen je istoričar književnosti Miroslav Karaulac

8-nikola-hercigonja
Naredni članak

Umro je kompozitor, muzikolog i profesor Nikola Hercigonja