АктуелностиДа се не заборавиЗанимљивости

Кафана Албанија

Тачно на месту где је и данас чувена палата Албанија налазила се истоимена, а у своје време врло позната београдска кафана Албанија, саграђена 1860. Tакође постоје записи који истичу да је њена градња почела у првој половини 19. века. Зграда са фасадом обојеном у жуто била је пројектована у турском стилу. Срушена је тридесетих година 20. века. Одисала је духом старине. У њој су седели турски сејмени, народна војска и гардисти обе српске династијe, као и трговци, занатлије, ситни чиновници…

ФОТО: Википедија

ФОТО: Википедија

У Албанији се пила добра, љута чачанска ракија. Остала је упамћена и по сату, првом јавном сату у Београду. Код сата су се заказивали састанци, од пословних до љубавних. Сат је био, тврде хроничари, симбол за центар града, али и место одакле је било лако стићи до фијакера, трамваја или аутобуса.

Један од власника кафане био је Михаило Албанез. За књижевника и боема Бранислава Нушића ова кафана, како је говорио, „није вредна помена”. Записао је о овој кафани и следеће: „Постоји и данас, као траг старог Београда, и постојаће – како изгледа – вековима, кафана Албанија, ругло Београда, али и елдорадо свих закупаца те кафане. Не постоји кафана са мање режије, а више промета; нити постоји кафана коју посећује тако разнолика и тако мешовита публика.”

Извор: Голубовић 2019: Видоје Голубовић, Механе и кафане старог Београда, Београд: Лагуна, стр. 115–116.

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

msusuc
Претходни чланак

Рођен је професор и академик Миленко Шушић

bekjarev-prtscr-600x400
Наредни чланак

Рођен је глумац Иван Бекјарев