АктуелностиДогађаји

Како се у Србији слави Свети Трифун – Трифундан

Свети Трифун је био сиромашан гушчар из Фригије, обдарен исцељитељским моћима, због којих је био чувен већ од младости. У време његове младости Римским царством је владао цар Гордијан, који је имао умоболну ћерку Гордијану. Њој ниједан лекар, а многи су покушавали, није могао помоћи. Када се чуло по царству да Трифун има велике моћи, цар га позва себи и он успе да истера злог духа из Гордијане и тако је излечи. Цар му тога подари много блага, али их Трифун све раздели сиромасима. Трифун је био велики поборник Христовог учења и због тога је по одласку цара Гордијана с престола био прогањан, мучен и на крају, посечен мачем, јер није хтео да оступи од своје хришћанске вере.

Светитеља највише славе виноградари, јер се верује да он уништава све штетне инсекте и болести које нападају винову лозу. Српски запис из 16. века у коме се Трифун помиње као заштитник виноградара сведочи о дуготрајности ове традиције.

Као своју славу славе га и гостионичари, а тог дана бесплатно точе вино. На његов дан у селима око Неготина се зарезује лоза, а потом се цео дан чашћавају у славу свеца кога зову Орезач или Зарозој. Труднице у тимочком крају обилазе винограде и у сваком обрежу по један чокот да роди што више грожђа и да вино буде добро. Многи виноградарски крајеви славе Светог Трифуна као своју крсну славу, па је негде и заједно прослављају, сваког дана код другог подрумара. Ту се доноси обрезана лоза, полива се вином и приређује заједничка гозба у којој се добро мрси.Домачин гозбе или подрумар, који се сваке године мења, спрема колач и диже у славу овог свеца. Колач је украшен мотивима из виноградарског живота , а домаћин ломи колач с следећим домаћином славе и захваљује светитељу.

У селу Ботуњи у Александровачкој жупи у виноград излазе сви сељани, заједно са свештеником. Он очита прво молитву, а затим се приступи орезивању лозе.

Шумадијска села славе га као заветан дан, јер се сматра да он штити села од града и поплаве. У Поповом Пољу нико не ради теже послове. Према веровању, Свети Трифун је чувар разног биља, које штити од разних штеточина. Обично се њему моле да сачува њиве и винограде од скакаваца, гусеница и других инсеката. Овде се Трифундан сматра границом сејања озимих и јарих пшеница, па постоји изрека:“На Трифундан до подне можеш сијати озимо, а од подне јаро жито“. Од Трифундана у Поповом Пољу почиње сејање дувана и купуса.

У народу је овај светац веома омиљен и на његов дан се много гата.Гледа се у небо, па ако је ведро, каже се:“На Тришин дан ведро, биће суше“или “ Пашће киша о Триши, биће родно“. Ако нагло отопли, онда сељаци узвикују један другом:“Триша забо угарак у земљу, па отоплило“. Верује се да се овог дана завршава зима.

Катедрала Светог Трифуна у Котору

Катедрала Светог Трифуна у Котору

Свети Трифун се обично у црквеном живопису слика са лозом и косиром у рукама. Многе цркве посвећене су овом свецу, а мађу њима је једна од најстаријих и најлепших – которска Катедрала Светог Трифуна.

Од овог дана почињу дани који се зову Тривунци и трају четири дана.

Слави се као крсна слава.

 

Извор: Српски народни календар – Драгомир Антониж

 

Print Friendly, PDF & Email
Српски Легат

Српски Легат

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

ustanak
Претходни чланак

Почео је Први српски устанак

Aleksandar_Tisma_(1924_2003)
Наредни чланак

Умро је песник,писац и академик Александар Тишма