AktuelnostiNa današnji dan

Jugoslavija je prvi put postala prvak sveta u košarci

Na današnji dan, 24. maja 1970. godine u Ljubljani je završeno VI Svetsko prvenstvo u košarci, na kom je reprezentacija Jugoslavije prvi put postala prvak sveta.

Bio je to prvi šampionat koji je održan van Južne Amerike, čije su države bile domaćini na prvih pet prvenstava.

Učestvovalo je trinaest reprezentacija, a utakmice su se pored Ljubljane u kojoj se igrala završnica, igrale i u Karlovcu, Sarajevu, Splitu i Skoplju.

Turnir je bio koncipiran tako da se nakon takmičenja u tri grupe od po četiri ekipe, formira nova grupa sa po prve dve reprezentacije iz svake grupe i domaćinom Jugoslavijom, posle čega bi šampion bila država koja pobedi najviše utakmica u toj novoformiranoj sedmočlanoj grupi.

Tako se dogodilo da su „plavi“ dan pre završetka takmičenja, pošto su 23. maja pobedili SAD, već sa pet pobeda iz isto toliko utakmica praktično osvojili titulu, te im poslednja utakmica protiv SSSR-a nije imala takmičarski značaj.

Ekipu, koja je na današnji dan pre pola veka podigla pehar prvaka sveta u košarci, činili su Trajko Rajković, Ratomir Tvrdić, Vinko Jelovac, Ivo Daneu, Aljoža Žorga, Krešimir Ćosić, Damir Šolman, Dragutin Čermak, Petar Skansi, Nikola Plećaš, Ljubodrag Simonović i Dragan Kapičić, predvođeni selektorom Rankom Žeravicom.

Bio je to početak niza pobeda na najvećim takmičenjima koji će biti kompletiran deset godina kasnije u Moskvi, osvajanjem olimpijskog zlata.

No, i pored velikog uspeha koji su pomenuti košarkaši ostvarili u Ljubljani, čitav šampionat je protekao u senci pogibije Radivoja Koraća, predvodnika tog tima, nepunih godinu dana ranije, a samo nekoliko dana po okončalju ovog šampionata, preminuo je i centar te „zlatne“ reprezentacije, Leskovčanin Trajko Rajković, od urođene srčane mane.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1850. godine rođen je revolucionar Afanasije Stojanović;
1850. godine rođen je kapetan duge plovidbe i književnik Božidar Đaja;
1875. godine, rođen je Teodor Taranovski, ruski pravnik i istoričar koji je nakon  revolucije u Rusiji  emigrirao u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca, gde je nastavio svoje naučno stvaralaštvo i postao član Srpske kraljevske akademije;
1894. godine rođen je vajar i profesor Ilija Kolarović;
1896. godine u okviru beogradskog Gimnastičkog društva Soko osnovana je Loptačka sekcija, što je bio začetak fudbala u tadašnjoj Kraljevini Srbiji;
1925. godine rođen je filzof i književni kritičar Dragan Jeremić;
1926. godine u Beogradu je otvorena Univerzitetska biblioteka;
1929. godine rođen je profesor i akademik Slobodan Ribnikar;
1938. godine rođen je glumac Mihailo Miša Janketić;
2005. godine umro je srpski dramski pisac Aleksandar Obrenović;
2017. godine umro je najpoznatiji srpski kaskader, Dragomir Stanojević, Bata Kameni.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

330px-Tin_Ujević_2
Prethodni članak

Tin Ujević i degustacija vina

Autor portreta: Vilhemina Mina Karažić Vukomanović
Naredni članak

MARKO KRALJEVIĆ (1371–1394)