АктуелностиНа данашњи дан

Југославија је први пут постала првак света у кошарци

На данашњи дан, 24. маја 1970. године у Љубљани је завршено VI Светско првенство у кошарци, на ком је репрезентација Југославије први пут постала првак света.

Био је то први шампионат који је одржан ван Јужне Америке, чије су државе биле домаћини на првих пет првенстава.

Учествовало је тринаест репрезентација, а утакмице су се поред Љубљане у којој се играла завршница, играле и у Карловцу, Сарајеву, Сплиту и Скопљу.

Турнир је био конципиран тако да се након такмичења у три групе од по четири екипе, формира нова група са по прве две репрезентације из сваке групе и домаћином Југославијом, после чега би шампион била држава која победи највише утакмица у тој новоформираној седмочланој групи.

Тако се догодило да су „плави“ дан пре завршетка такмичења, пошто су 23. маја победили САД, већ са пет победа из исто толико утакмица практично освојили титулу, те им последња утакмица против СССР-а није имала такмичарски значај.

Екипу, која је на данашњи дан пре пола века подигла пехар првака света у кошарци, чинили су Трајко Рајковић, Ратомир Тврдић, Винко Јеловац, Иво Данеу, Аљожа Жорга, Крешимир Ћосић, Дамир Шолман, Драгутин Чермак, Петар Сканси, Никола Плећаш, Љубодраг Симоновић и Драган Капичић, предвођени селектором Ранком Жеравицом.

Био је то почетак низа победа на највећим такмичењима који ће бити комплетиран десет година касније у Москви, освајањем олимпијског злата.

Но, и поред великог успеха који су поменути кошаркаши остварили у Љубљани, читав шампионат је протекао у сенци погибије Радивоја Кораћа, предводника тог тима, непуних годину дана раније, а само неколико дана по окончаљу овог шампионата, преминуо је и центар те „златне“ репрезентације, Лесковчанин Трајко Рајковић, од урођене срчане мане.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1850. године рођен је револуционар Афанасије Стојановић;
1850. године рођен је капетан дуге пловидбе и књижевник Божидар Ђаја;
1875. године, рођен је Теодор Тарановски, руски правник и историчар који је након  револуције у Русији  емигрирао у Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца, где је наставио своје научно стваралаштво и постао члан Српске краљевске академије;
1894. године рођен је вајар и професор Илија Коларовић;
1896. године у оквиру београдског Гимнастичког друштва Соко основана је Лоптачка секција, што је био зачетак фудбала у тадашњој Краљевини Србији;
1925. године рођен је филзоф и књижевни критичар Драган Јеремић;
1926. године у Београду је отворена Универзитетска библиотека;
1929. године рођен је професор и академик Слободан Рибникар;
1938. године рођен је глумац Михаило Миша Јанкетић;
2005. године умро је српски драмски писац Александар Обреновић;
2017. године умро је најпознатији српски каскадер, Драгомир Станојевић, Бата Камени.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

330px-Tin_Ujević_2
Претходни чланак

Тин Ујевић и дегустација вина

Аутор портрета: Вилхемина Мина Каражић Вукомановић
Наредни чланак

МАРКО КРАЉЕВИЋ (1371–1394)