AktuelnostiNa današnji dan

Jugoslavija je potpisala pristupanje Trojnom paktu

Na današnji dan, 25. marta 1941. godine u bečkom dvorcu Belvedere Kraljevina Jugoslavija je potpisala protokol o pristupanju Trojnom paktu.

Tom činu prethodilo je višegodišnje izbegavanje kneza Pavla da prihvati Hitlerove ponude, odugovlačeći na sve moguće načine davanje konačnog odgovora, u nadi da će stići neka konkretna pomoć od Britanaca, ali je umesto toga početkom 1941. godine od britanskog ambasadora stiglo obaveštenje da oni smatraju jugoslovensku neutralnost neodrživom.

Pokušao je zatim da od SAD-a i od SSSR-a dobije pomoć u održanju neutralnosti, ili vojnu pomoć u slučaju napada, ali bezuspešno.

Pokušao je i ličnim pregovorima sa Musolinijem, da bi izbegao Hitlera, ali je i to propalo pošto su i Dučeovi predlozi bili neprihvatljivi. Tako je 4. marta održan još jedan sastanak između Hitlera i Pavla, na kome je tokom višečasovnog razgovora izvršen pritisak da se Jugoslavija konačno odluči, te je dva dana kasnije usledio sastanak Krunskog saveta koji je doneo odluku da je, uzimajući u obzir veliku dužinu granice koju treba braniti i mali broj slabo naoružanih divizija, kao i nezavidnu količinu aviona, tenkova i topova, a bez pomoći saveznika, jedino rešenje pristupanje države Trojnom paktu, pod najpovoljnijim mogućim uslovima, koje je još trebalo precizirati.

Dokumetnom koji su tada sa strane Osovine potpisali ministar spoljnih poslova Rajha fon Ribentrop, italijanski ministar spoljnih poslova grof Ćano i japanski ambasador general Ošima, a sa strane Jugoslavije predsednik Ministarskog saveta Cvetković i ministar inostranih poslova Cincar-Marković, Jugoslaviji su ponuđeni uslovi pristupanja kakve nikada ni jedna zemlja nije imala, te je i pored toga što i danas vlada drugačije mišljenje Hitler garantovao teritorijalni integritet i suverenost, da neće tražiti bilo kakvu vojnu pomoć, kao ni dozvolu za prevoz svoje vojske preko jugoslovenske teritorije tokom rata.

No, dva dana kasnije ovo potpisivanje je palo u vodu, a to šta bi Hitler od potpisanog poštovao onemogućili su nam da saznamo događaji koji su usledili, prizvavši Drugi svetski rat i u naše krajeve, što je na različite načine dovelo do stradanja stotina hiljada ljudi, žena i dece, pre svega civila, kao i do još jednog uništavanja Srbije.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1196. godine Stefan Nemanja je predao vlast Stefanu Prvovenčanom;
1797. godine rođen je političar i ustavobranitelj Stojan Simić;
1927. godine otvoren je Aerodrom Beograd;
1935. godine rođen je voditelj Kamenko Katić;
1939. godine rođen je novinar Milisav Milić;
1954. godine rođen je vaterpolo trener i bivši selektor naše zemlje Nenad Manojlović;
1991. godine umro je glumac Milutin Mića Tatić;
2005. godine umro je glumac Dragoljub Milosavljević;
2005. godine umro je slikar i grafičar Andreja Milenković;
2006. godine umro je glumac Danilo Lazović.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

S._Kragujevic,_Ivo_Andric,_1961
Prethodni članak

Šareno je i budali milo

1088941_mandic-t
Naredni članak

Umro je vajar Milanko Mandić