Да се не заборавиЗанимљивости

ЈОВАН НЕНАД – ПОСЛЕДЊИ СРПСКИ ЦАР

Тешка, хаотична времена у српском народу увек изнедре људе који су некаквим провиђењем позвани да у одређеним приликама и догађајима одиграју своју историјску мисију. Такво је као сновиђење из очаја, у којем се нашао народ, искрсао и Црн Човек, „хомо нигерˮ, односно Јован Ненад. Јован Ненад је био невероватан човек који се појавио с јесени 1526. године, када су Турци, опустошивши Бачку, натерали силан народ да се склања на сигурније место. Након Мохачке битке и турскох пустошења, српски живаљ се на та места насељавао све више и гушће. У Угарској је дошло до политичког трвења, те је део великаша стао уз Јована Запољу, трансилванијског војводу, док су други подржали хабзбурговца Фердинанда.

Мохачка битка (Bertalan Székely)

Мохачка битка (Аутор: Bertalan Székely)

Цар Јован Ненад појавио се у једном од најтежих периода у историји српског народа, од чије државе није остало ни стопе слободне земље. Многи Срби иселише се у Угарску, чему нису били противни ни угарски краљеви и великаши, јер су Срби важили за војнички, првокласан народ, који ће чувати јужне границе. Јужна Угарска (Бачка, Банат, Срем) била је тада већ насељена аутохтоним словенским живљем, праоцима данашњих Срба, који се ту нађоше још од доласка Словена.

Дакле, у нас се појавио занесењак, сањар, визионар, који је себе прогласио за цара, кога је послао Бог да ослободи хришћане и протера Турке. Нико није знао одакле је тај човек дошао, али су се ширили гласови да је од српских деспота, као и да су му преци били цареви из династије Палеолога. У то су време наши деспоти личили су некаквим пограничним капетанима који су требали да чувају границе Јужне Угарске. Ради тога су им уступана на уживање огромна имања. Но, цару Јовану је, у поређењу са осталим српским деспотима у Угарској, на првом месту био циљ да уз помоћ Угарске ослободи своје земље од Турака. Јован је једини искористио повољне политичке, државне и етнографске прилике у којима су се тада налазили и Угарска и српски народ и покушао је да оснује једну самосталну државу. Он први проглашава да овдашњи Срби на југу Угарске не мисле да напуштају настањено земљиште. Уместо назива деспота себе титулише као цара. Његово царство обухватало је, отприлике, Бачку и северни део Баната.

„Народ је веровао Јовану Ненаду као новом свецу и пророку. Средње висине, витког стаса, орловског носа, Јован Ненад био је толико тамнопут да је добио надимак Црни Човек, али је изузетност његове појаве, којим је био обележен као изабраник провиђења била означена и изражена црном пругом у ширини прста која се протезала од десне слепоочнице и право се спуштала до стопала десне ноге.ˮ (Милан Туторов: Банатска рапсодија, стр. 73).

Анахрони портрет цара Јована Ненада је рад Л. Бабића објављен у „Буњевачкој данициˮ 1927. године

Анахрони портрет цара Јована Ненада је рад Л. Бабића објављен у „Буњевачкој данициˮ 1927. године

Својом речитошћу, харизмом и изузетним способностима Црни Човек брзо је окупио 30.000 бораца, што тада нису могли ни Запоља ни Фердинанд, те су се они обојица надметали да га привуку на своју страну. Цар Јован је, колико се тада могло, организовао своју државу. За свог палатина (што би данас био „председника владеˮ) поставио је Суботу Врлића, дипломатију су му водили Јован Долић из Ирига и Фабијан Литерат, фрањевац из Илока, а за главног капетана својих чета је именовао Челника Радослава. Имао је и своју личну гарду од шест стотина момака, једнако одевених и једнако наоружаних.

У сукобу Фердинанда и Запоље око угарског престола Црни Човек није могао да остане по страни. Испрва је Јован Ненад пристао уз ердељског војводу, али с друге стране, Фердинанд је Јовану Ненаду нудио много више и признавао му сва имања која је Ненад поседовао. Стефан Лазаревић, звао га је „illustrisˮ, што је у то време била титула која је следовала само принчевима из царске куће и династијама. Запоља није одустао од напора да га на било који начин уништи. Фердинанд је Јовану Ненаду предложио да се сретну у Будиму и да утаначе своја дејства према Запољи, а и према Турцима.

Цар Јован је мудро изабрао Фердинанда, који је био мање опасан, пружао више услова и давао више јемства за развитак његове новостворене државе. Фердинадовом помоћи биће признат за господара области које је држао у својој власти и моћи ће очувати своју државу према Угарској и према Турској. Држава Јована Ненада тежила је да образује засебно државнно тело, самосталну државу. Цар Јован Ненад није имао наклоности према племству, па је хтео да потпуно укине тадашњи феудални друштвени поредак. Сва спахијска велика имања са територије његове државе разделио је народу и својим људима. Преко Угарске, коју је држао Запоља са одредом од 1.500 врсних коњаника, Црни Човек је кренуо.

Док је пролазио кроз Сегедин, који је био замро и опустео, пред кућом Ласла Силађија, погођен је пушчаним метком атентатора у само срце. Његов убица, унајмљени сељак, звао се по једнима Урбан, а по другима Себастијан Вид. Војници су свог полумртвог цара однели у село Торњош близу Суботице. Исте ноћи је стигао Валентин Терек, најљући непријатељ Црног Човека. Када је покушао да поврати Суботицу, после пораза, зарекао се да ће својом руком убити Јована Ненада. На превару и уз обећање да му неће ништа, ушао је у кућу, и док је још лежао у постељи, ни жив ни мртав, одсекао главу Јовану Ненаду. Одсечену главу је послао Запољи и од њега добио 1.000 дуката. Било је то 26. јула 1527. Глава Црног Човека била је натакнута на копље и изложена више од недељу дана на бедем Будимске тврђаве. После је бачена у Дунав.

Јован Запоља

Јован Запоља

Српска Војводина је своје државотворство јасно испољавала, кад год и где год је могла, и под грофом и деспотом Ђорђем Бранковићем, и патријархом Арсенијем III Чарнојевићем, на свим народним саборима. У томе је значај цара Јована Ненада и његова бесмртност. За Суботицу, названу по имену Ненадовог војводе Суботе Врлића, разлог више да се сећа цара Јована, који ју је узео за свој престони град.

ПРИРЕДИО: Војислав Ананић

Извор: Istorija revija, Еccoprint d. о. о., Београд, 2010, стр. 12‒13.

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

Олга_Ивановић
Претходни чланак

Рођена је глумица Олга Ивановић

32853061_1241728662631165_6747707257707823104_n
Наредни чланак

У ПОЧЕТКУ БЕШЕ РЕЧ