АктуелностиДа се не заборавиЗанимљивостиЉуди

Јован Цвијић: О ЊЕГОШУ

Нема никога другога у српској књижевности који би био тако потпун представник најдубљега осећајнога и мисленога у нашем народу као Његош; он је с највећом снагом изразио унутрашње стихијске силе српскога народа. Његош је гениални духовни представник динарскога народнога типа, и то га диже у највеће висине нашег народнога духа.
И ако је познавао само Црну Гору и бокељско приморје, и ако се догађаји његових списа везују за те крајеве, Његош није само регионални песник, већ највећи песник срца и мисли целог српског народа: јер је покрајинска искуства издигао на највећу висину, задахнувши их општим народним осећањима и тежњама и дубоким мислима о људској природи и васељени.
Ниједан наш песник није у приснијој вези са својом ужом средином од Његоша. То је познато из многобројних примера; ја сам наилазио по планинама Црне Горе на старије чобане који су знали на памет целе одељке Горског Вијенца. Његош се родио и живео у том делу нашега народа од кога по моралним и духовним особинама нема бољега; вековима су све жртвовали за јунаштво, понос и чојство, стално мислили на народну целину и обузимали их „пламови” кад помисле на тешку народну судбину. У Његошу су биле збијене највише особине такве средине, и отуда у његовим делима онај силан пламен народне мисли који је снажно утицао на све школоване генерације српског народа.
Био је гениалан посматрач: читалац се изненађује видећи колико су у Горском Вијенцу, у Шћепану Малом и у Лучи Микрокозма дубоке опсервације духовнога и моралнога дешавања. И у овом случају, код великог песника, показује се да је дубоко проматрање основа свему, и раду маште, која га удубљује и разграњава.
Уз то је ишла изолованост и усамљеност генија, који се диже изнад ствари и људи, и, прерађујући проматрано, даје песничко-мисаоне синтезе и погледа на свет, као велики мислиоци о људској судбини и космосу.
С тим је у вези и онај стални утисак Горскога Вијенца: читајући га, као да гледамо огромну личност Његошеву како с висине мотри на цео наш народ и његове акције, с великим надама и дубоким болом генија.

Извор: СКГ 1925: Српски књижевни гласник, Нова серија, књ. XVI, бр. 7, стр. 481–482.
НАПОМЕНА: Текст је пренесен у оригиналу, без коректорских интервенција.

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 100
Претходни чланак

Аустроугарска је напала Србију у Првом светском рату

index
Наредни чланак

Основана је Градска чистоћа Београд