АктуелностиДа се не заборавиЗанимљивости

Јесте ли за или против граматике?

Како би се наш језик неговао, прво морамо одредити да ли смо за граматику или против ње. Они који воле свој језик врло брзо ће упамтити ово правило: када користимо једну реч уз два предлога, никако не смемо једном ту реч избацити, а предлоге спојити. Дакле: није „за и против граматикеˮ, него „за граматику или против граматикеˮ. Како не би дошло до очигледне нелагодности изговарања речи „граматикаˮ два пута, лако је можемо заменити и неком заменицом – у овом случају ову другу „граматикуˮ можемо заменити заменицом у одговарајућем облику: „њеˮ.

Зашто је то тако? Лако ћемо се вратити мислима у пети разред основне школе када се падежи обрађују. Различити предлози стоје уз различите падеже, те се предлози који захтевају различите падеже никако не могу наћи један уз други, а да се након последњег наведеног именица која се односи на оба предлога нађе у облику одговарајућем само за тај последњи предлог.

Да ли си за граматику или против граматике? У овом примеру имамо предлог за, који захтева акузатив (граматику) и предлог против, који захтева генитив (граматике).

Да ли је онда Меша Селимовић у својој познатој расправи „За и против Вукаˮ погрешио? Одговор је – не. Када је у питању овај пример, сасвим је коректно овако изговорити или написати, јер можемо рећи и „за Вукаˮ и „против Вукаˮ. Дакле, ово „Вукаˮ у самом наслову облички одговара и једном и другом предлогу. Зашто је то тако када имамо исте предлоге као и у претходном примеру? Зато што неке речи (и то оне које се односе на нешто живо) имају исте облике генитива и акузатива. Ако су облици исти за оба предлога, можемо имати овакву конструкцију. Ова појава назива се силепса.

 

Примери попут ових су разни и срећу се на сваком кораку. Следећи пут када сте код пријатеља у гостима и питају вас да ли пијете кафу са или без шећера, прво их исправите, а онда одговорите на постављено питање!

ПИШЕ: Јелена Лукић, Филолошки факултет Универзитета у Београду

ПИШЕ: Јелена Лукић, Филолошки факултет Универзитета у Београду

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

250px-Kralj_aleksandar1
Претходни чланак

Уведена је „Шестојануарска диктатураˮ

pexels-photo-190101
Наредни чланак

У ПОЧЕТКУ БЕШЕ РЕЧ