Na današnji dan

Izvršen je Majski prevrat

Na današnji dan 11. juna 1903. godine, a 29. maja po julijanskom kalendaru, grupa od 28 oficira zaverenika predvođena Dragutinom Dimitrijevićem Apisom upala je u dvor i ubila kralja Aleksandra Obrenovića i kraljicu Dragu.

Još 1901. godine grupa oficira počela je da kuje zaveru da se nasilnim putem ukloni kralj sa vlasti. Kraljev lični režim u unutrašnjoj i kolebanja u spoljnoj politici, loše stanje u vojsci, sukobi sa ocem, venčanje sa Dragom Mašin, skandal oko lažne trudnoće i glasine da će jedan od kraljičine braće biti imenovan za prestolonaslednika, izazivali su veliko ogorčenje u srpskoj javnosti.

Masovne demonstracije studenata, učenika i trgovačkih pomoćnika protiv kraljeve namere da ukine ustav 23. marta 1903, kao i kraljevo suspendovanje ustava na jedan čas, u ponoć 25. marta, kako bi izmenio i ukinuo nekoliko zakona i praktično izvršio državni udar, samo su zapečatili sudbinu kraljevskog para.

U toku noći 29. maja po starom kalendaru, nekoliko časova posle ponoći, zaverenici su prodrli u Dvor i ubili kralja i kraljicu, a njihova tela izbacili kroz prozor. Pored njih, ubijeni su i predsednik vlade, general Dimitrije Cincar-Marković, ministar vojni, general Milovan Pavlović, kraljev ađutant Lazar Petrović i još nekoliko oficira, među kojima i oba kraljičina brata.

Brutalan način na koji je izveden prevrat, užasnuo je evropsku javnost i proizveo veoma loše komentare i sliku o Srbiji, koja je opstala relativno dugo.

Na vlast je doveden, odlukom oba doma Narodnog predstavništva starog saziva, Petar Karađorđević, sin kneza Aleksandra i unuk vožda Karađorđa.

Smrću kralja Aleksandra ugasila se dinastija Obrenovića koja je, s prekidom u razdoblju od 1842. do 1858. godine, vladala Srbijom od Drugog srpskog ustanka 1815. godine.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1903. godine umro je Milovan S. Pavlović, srpski general iz vremena Kraljevine Srbije, upravnik Vojne akademije i ministar vojske;
1923. godine rođena je glumica Olga Spiridonović;
1990. godine umro je istoričar, profesor i akademik Vaso Čubrilović.

 

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Untitled
Prethodni članak

SRPSKI NARODNI KALENDAR 2018 (10. jun)

11060166_590192934451411_3632436396348520643_n
Naredni članak

Rođen je glumac Stojan Stole Aranđelović