На данашњи дан

Извршен је Мајски преврат

На данашњи дан 11. јуна 1903. године, а 29. маја по јулијанском календару, група од 28 официра завереника предвођена Драгутином Димитријевићем Аписом упала је у двор и убила краља Александра Обреновића и краљицу Драгу.

Још 1901. године група официра почела је да кује заверу да се насилним путем уклони краљ са власти. Краљев лични режим у унутрашњој и колебања у спољној политици, лоше стање у војсци, сукоби са оцем, венчање са Драгом Машин, скандал око лажне трудноће и гласине да ће један од краљичине браће бити именован за престолонаследника, изазивали су велико огорчење у српској јавности.

Масовне демонстрације студената, ученика и трговачких помоћника против краљеве намере да укине устав 23. марта 1903, као и краљево суспендовање устава на један час, у поноћ 25. марта, како би изменио и укинуо неколико закона и практично извршио државни удар, само су запечатили судбину краљевског пара.

У току ноћи 29. маја по старом календару, неколико часова после поноћи, завереници су продрли у Двор и убили краља и краљицу, а њихова тела избацили кроз прозор. Поред њих, убијени су и председник владе, генерал Димитрије Цинцар-Марковић, министар војни, генерал Милован Павловић, краљев ађутант Лазар Петровић и још неколико официра, међу којима и оба краљичина брата.

Бруталан начин на који је изведен преврат, ужаснуо је европску јавност и произвео веома лоше коментаре и слику о Србији, која је опстала релативно дуго.

На власт је доведен, одлуком оба дома Народног представништва старог сазива, Петар Карађорђевић, син кнеза Александра и унук вожда Карађорђа.

Смрћу краља Александра угасила се династија Обреновића која је, с прекидом у раздобљу од 1842. до 1858. године, владала Србијом од Другог српског устанка 1815. године.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1903. године умро је Милован С. Павловић, српски генерал из времена Краљевине Србије, управник Војне академије и министар војске;
1923. године рођена је глумица Олга Спиридоновић;
1990. године умро је историчар, професор и академик Васо Чубриловић.

 

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Untitled
Претходни чланак

СРПСКИ НАРОДНИ КАЛЕНДАР 2018 (10. јун)

11060166_590192934451411_3632436396348520643_n
Наредни чланак

Рођен је глумац Стојан Столе Аранђеловић