AktuelnostiNa današnji dan

Izvedena je premijera „Gospođe ministarke”

Na današnji dan, 25. maja 1929. godine u beogradskom Narodnom pozorištu je izvedena premijera Nušićeve Gospođe ministarke.

Ovu komediju je veliki pisac počeo da stvara pred početak Prvog svetskog rata, i bio prekinut njegovim izbijanjem.

Prvobitni rukopis je bio izgubljen, zajedno sa ostalim rukopisima koje je ostavio u Skoplju pre povlačenja, te je godinama kasnije, po sećanju, počeo ponovo da je piše.

Kako je sam rekao, pred očima je imao tadašnju srpsku glumačku divu Žanku Stokić, za koju je praktično i pisao ovo delo, i koja je do Drugog svetskog rata za trinaest godina igranja predstave, glumila u više od sto pedeset izvođenja.

Ova prva predstava je izvedena posle samo devet proba, u režiji glumca i reditelja Vitomira Bogića, i doživela je ogroman uspeh kod publike, dok joj kritičari nisu bili naklonjeni, zamerajući komadu „neinventivnost, prizemnost, korišćenje jeftinim, do vulgarnosti, čak do pornografije spuštenim vicem – sve u cilju pridobijanja popularnosti, slave, honorara…”

Ipak, Gospođa ministarka je igrana oko dve stotine puta do Drugog svetskog rata, a pored Žanke, u glavnoj ulozi je u tom periodu bila i Jovanka Jovanović Dvorniković.

Nakon oslobođenja, predstava je obnovljena 1945. godine i uz pauze, u različitim režijama i glumačkim podelama, igra se do danas, a po njoj je snimljeno i nekoliko filmova.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1873. godine umro je slikar Konstantin Danil;
1882. godine rođen je major Dragutin Gavrilović;
1887. godine rođen je arhitekta Dragiša Brašovan;
1897. godine umro je profesor i prvi srpski urbanista Emilijan Josimović;
1901. godine rođen je kompozitor i profesor Milenko Živković;
1943. godine na Banjici je streljan fudbaler i lekar Milutin Ivković Milutinac;
1944. godine Nemci su u Drugom svetskom ratu počeli vazdušni desant na Drvar, gde je bio smešten Vrhovni štab jugoslovenskih partizana;
1962. godine umrla je slikarka Zora Petrović;
2016. godine umro je arhitekta, grafički dizajner i izdavač Slobodan Mašić.

 

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Djura_Jaksic_autoportret
Prethodni članak

ĐURA JAKŠIĆ: Bliskost pesnika i budale

Radomir_Putnik_(Serbia;_her_people,_history_and_aspirations,_1915)
Naredni članak

MISAO DANA