АктуелностиНа данашњи дан

Изведена је премијера „Госпође министарке”

На данашњи дан, 25. маја 1929. године у београдском Народном позоришту је изведена премијера Нушићеве Госпође министарке.

Ову комедију je велики писац почео да ствара пред почетак Првог светског рата, и био прекинут његовим избијањем.

Првобитни рукопис је био изгубљен, заједно са осталим рукописима које је оставио у Скопљу пре повлачења, те је годинама касније, по сећању, почео поново да је пише.

Како је сам рекао, пред очима је имао тадашњу српску глумачку диву Жанку Стокић, за коју је практично и писао ово дело, и која је до Другог светског рата за тринаест година играња представе, глумила у више од сто педесет извођења.

Ова прва представа је изведена после само девет проба, у режији глумца и редитеља Витомира Богића, и доживела је огроман успех код публике, док јој критичари нису били наклоњени, замерајући комаду „неинвентивност, приземност, коришћење јефтиним, до вулгарности, чак до порнографије спуштеним вицем – све у циљу придобијања популарности, славе, хонорара…”

Ипак, Госпођа министарка је играна око две стотине пута до Другог светског рата, а поред Жанке, у главној улози је у том периоду била и Јованка Јовановић Дворниковић.

Након ослобођења, представа је обновљена 1945. године и уз паузе, у различитим режијама и глумачким поделама, игра се до данас, а по њој је снимљено и неколико филмова.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1873. године умро је сликар Константин Данил;
1882. године рођен је мајор Драгутин Гавриловић;
1887. године рођен је архитекта Драгиша Брашован;
1897. године умро је професор и први српски урбаниста Емилијан Јосимовић;
1901. године рођен је композитор и професор Миленко Живковић;
1943. године на Бањици је стрељан фудбалер и лекар Милутин Ивковић Милутинац;
1944. године Немци су у Другом светском рату почели ваздушни десант на Дрвар, где је био смештен Врховни штаб југословенских партизана;
1962. године умрла је сликарка Зора Петровић;
2016. године умро је архитекта, графички дизајнер и издавач Слободан Машић.

 

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Djura_Jaksic_autoportret
Претходни чланак

ЂУРА ЈАКШИЋ: Блискост песника и будале

Radomir_Putnik_(Serbia;_her_people,_history_and_aspirations,_1915)
Наредни чланак

МИСАО ДАНА