АктуелностиНа данашњи дан

Издато је саопштење о повлачењу преко Албаније

На данашњи дан, 25. новембра 1915. године Врховна команда је издала наредбу у којој је стајало:

Настао је тренутак када се стицајем прилика морамо повлачити кроз Црну Гору и Албанију… Капитулација би била најгоре решење, јер се њоме губи држава… Једини спас из ове ситуације је повлачење на јадранско приморје. Ту ће се наша војска реорганизовати… те ћемо опет представљати једну чињеницу с којом ће савезници морати рачунати. Држава није изгубила своје биће, она и даље постоји, иако на туђем земљишту, доклегод је ту владалац, влада и војска ма колика њена јачина била.“

До такве одлуке је дошло након офанзиве аустроугарске и немачке војске која је почела почетком октобра, којој су се средином месеца придружили и Бугари, до тада неутрални, и ударивши са леђа за десетак дана заузели Македонију, што је Србима онемогућило излаз на Солун и Егејско море.

У таквој ситуацији и без помоћи савезника, очекивала се српска капитулација. Међутим, одлучено је да се покуша са извлачењем војске и државног врха преко Косова и Албаније на Јонско море, и то у три правца: Пећ-Андријевица-Подгорица-Скадар, Призрен-Љум-Кула-Спис-Флети-Пука-Скадар-Љеш и Призрен-Љум Кула-Пишкопеја-Дебар-Елбасан.

Не зна се поуздано колико десетина или стотина хиљада људи је кренуло на овај пут, али је сигурно да су многи изгубили живот, што од исцрпљености, хладноће и глади, а што од напада албанских чета.

До Крфа их је по неким подацима дошло око 150.000, а зна се да је Александар Карађорђевић поделио 142.148  албанских споменица. Било како било, они који су се опоравили, већ тог пролећа су били поново у строју и учествовали у даљим борбама, као и у пробијању Солунског фронта 1918. године.

О страдању српског народа и такозваној албанској голготи, данас сведоче споменици на острвима Виду и Крфу, као и стихови чувене песме Милутина Бојића Плава гробница.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1826. године рођен је  књижевник, оснивач Српског народног позоришта и аутор текста српске химне Јован Ђорђевић;
1883. године рођен је књижевник и дипломата Бранко Лазаревић;
1914. године рођен је сценариста, историчар културе и професор Ратко Ђуровић;
1914. године умро је композитор Даворин Јенко;
1921. године рођена је књижевница и новинарка Нада Маринковић;
1948. године рођена је балерина, кореограф и педагог Иванка Лукатели;
1951. године рођен је глумац Данило Лазовић;
1956. године рођен је глумац Слободан Бода Нинковић;
1956. године умро је историчар, професор и академик Јован Радонић;
2005. године умро је архитекта, професор и академик Иван Антић;
2011. године умро је филозоф, социолог и академик Михаило Ђурић.

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Screenshot_1
Претходни чланак