AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Izašle su prve novine u Srbiji

Na današnji dan, 17. januara 1834. godine po gregorijanskog kalendaru, a 5. po julijanskom, u Kragujevcu je izašao prvi broj Novina srbskih, prvih novina u Kneževini Srbiji.

Njih je uz saglasnost kneza Miloša štampala Knjaževska srbska knjigopečatija, a urednik je bio Dimitrije Davidović koji je već ranije, od 1813. godine do 1821. godine kada je došao u Srbiju, izdavao Novine serbske u Beču.

Ove prve domaće novine izlazile su jednom nedeljno, godišnja pretplata iznosila je dva talira, i one ni po načinu uređivanja ni po tehničkom izgledu nisu zaostajale za najboljim stranim listovima onog vremena.

Pored širenja prosvete i kulture, prvenstveno su bile politički list i objavljivale su ukaze kneza i vlade, kao i vesti iz zemlje i sveta. Ipak, Davidović je smatrao da pored obaveštavanja u njima treba da iznosi i sopstveno mišljenje i stavove, pa je ubrzo došao u sukob s knezom Milošem, koji je naredio da se nad njima ustanovi cenzura.

Od 1835. godine Novine su počele da izlaze u Beogradu, a 1843. promenile su naziv u „Srpske novine“. Po izbijanju Prvog svetskog rata, sa srpskom vladom prešle su u Niš, pa potom na Krf, gde su do kraja novembra 1918. godine izlazile pod imenom Srpske novine – Službeni dnevnik Kraljevine Srbije, a nakon toga su januara naredne godine počele da izlaze kao Službena novina Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca,  da bi 1929. godine postale Službene novine Kraljevine Jugoslavije.

Danas se Službeni glasnik Republike Srbije smatra nastavljačem tradicije prvih srpskih novina.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1876. godine umro je slikar Pavle Simić;
1909. godine umro je glumac Miša Dimitrijević;
1912. godine rođen je istoričar književnosti, profesor i akademik Vojislav Đurić;
1927. godine rođen je književnik Slavko Vukosavljević;
1958. godine rođen je rukometaš Mile Isaković;
1964. godine umro je slikar, grafičar i akademik Đorđe Andrejević Kun;
1978. godine umrla je pedijatar Nadežda Stanojević.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Screenshot_1
Prethodni članak

KAFANA „BULEVAR”

Vladika_sava
Naredni članak

VLADIKA SAVA (1750‒1781)