АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Изашле су прве новине у Србији

На данашњи дан, 17. јануара 1834. године по грегоријанског календару, а 5. по јулијанском, у Крагујевцу је изашао први број Новина србских, првих новина у Кнежевини Србији.

Њих је уз сагласност кнеза Милоша штампала Књажевска србска књигопечатија, а уредник је био Димитрије Давидовић који је већ раније, од 1813. године до 1821. године када је дошао у Србију, издавао Новине сербске у Бечу.

Ове прве домаће новине излазиле су једном недељно, годишња претплата износила је два талира, и оне ни по начину уређивања ни по техничком изгледу нису заостајале за најбољим страним листовима оног времена.

Поред ширења просвете и културе, првенствено су биле политички лист и објављивале су указе кнеза и владе, као и вести из земље и света. Ипак, Давидовић је сматрао да поред обавештавања у њима треба да износи и сопствено мишљење и ставове, па је убрзо дошао у сукоб с кнезом Милошем, који је наредио да се над њима установи цензура.

Од 1835. године Новине су почеле да излазе у Београду, а 1843. промениле су назив у „Српске новине“. По избијању Првог светског рата, са српском владом прешле су у Ниш, па потом на Крф, где су до краја новембра 1918. године излазиле под именом Српске новине – Службени дневник Краљевине Србије, а након тога су јануара наредне године почеле да излазе као Службена новина Краљевства Срба, Хрвата и Словенаца,  да би 1929. године постале Службене новине Краљевине Југославије.

Данас се Службени гласник Републике Србије сматра настављачем традиције првих српских новина.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1876. године умро је сликар Павле Симић;
1909. године умро је глумац Миша Димитријевић;
1912. године рођен је историчар књижевности, професор и академик Војислав Ђурић;
1927. године рођен је књижевник Славко Вукосављевић;
1958. године рођен је рукометаш Миле Исаковић;
1964. године умро је сликар, графичар и академик Ђорђе Андрејевић Кун;
1978. године умрла је педијатар Надежда Станојевић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Screenshot_1
Претходни чланак

КАФАНА „БУЛЕВАР”

Vladika_sava
Наредни чланак

ВЛАДИКА САВА (1750‒1781)