AktuelnostiDogađajiNa današnji dan

Izašao je prvi broj „Ošišanog ježa“

#NaDanašnjiDan, 5. januara 1935. godine izašao je prvi broj humoristično-satiričnog časopisa „Ošišani jež“. Interesantno je da je pre izlaska tog prvog broja sprovedena velika reklamna kampanja u okviru koje je danima u listovima, bioskopima i na plakatima objavljivano da će se uskoro pojaviti nešto zanimljivo, ali je ostajalo zagonetno šta je to. Tek je dan pre izlaska data kompletna informacija. Prvi broj štampan je u 22 000 primeraka, ali je i pored toga, zbog velikog interesovanja, bilo potrebno da se još doštampava. Inače, postoji romantična priča da je ideja za pokretanje lista potekla od grupe intelektualaca koji su se okupljali u kafani „Ginić“, na mestu današnjeg Doma omladine u Beogradu, a po toj priči naziv „Jež“ bio je predlog jednog kelnera, dok je pridev „ošišani“ trebalo da bude aluzija na cenzuru tadašnje štampe. Kako god bilo, ovaj list su stvarali mnogobrojni eminentni pisci i likovni umetnici, među kojima su Branislav Nušić, Brana Cevtković, Stanislav Vinaver, Branko Ćopić, Pjer Križanić, Dragoslav Stojanović, Đorđe Lobačov, Beta Vukanović, Zuko Džumhur i drugi. Pod nazivom „Ošišani jež“, list je izlazio do 6. aprila 1941. godine, kada je odštampan 350. broj, koji zbog početka rata nikada nije stigao do čitalaca. Neke verzije ovog lista izlazile su potom i u okupiranoj državi, na nekim oslobođenim teritorijama, i u logoru Osnabrik, a posle rata nastavio je da izlazi pod nazivom „Jež“.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1938. godine rođen je književnik i novinar Svetozar Vlajković;
1942. godine rođen je pevač Zvonko Bogdan;
1947. godine odigran je prvi fudbalski meč između „Partizana“ i „Crvene Zvezde“, koji je završen rezultatom 4:3 za crveno-bele;
1991. godine umro je pesnik i akademik Vasko Popa.

 

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

brstina
Prethodni članak

Rođen je glumac Branimir Brstina

aleksandar_despic_sanu
Naredni članak

Rođen je hemičar, profesor, akademik i predsednik SANU, Aleksandar Despić