АктуелностиДогађајиНа данашњи дан

Изашао је први број „Ошишаног јежа“

#NaDanašnjiDan, 5. јануара 1935. године изашао је први број хумористично-сатиричног часописа „Ошишани јеж“. Интересантно је да је пре изласка тог првог броја спроведена велика рекламна кампања у оквиру које је данима у листовима, биоскопима и на плакатима објављивано да ће се ускоро појавити нешто занимљиво, али је остајало загонетно шта је то. Тек је дан пре изласка дата комплетна информација. Први број штампан је у 22 000 примерака, али је и поред тога, због великог интересовања, било потребно да се још доштампава. Иначе, постоји романтична прича да је идеја за покретање листа потекла од групе интелектуалаца који су се окупљали у кафани „Гинић“, на месту данашњег Дома омладине у Београду, а по тој причи назив „Јеж“ био је предлог једног келнера, док је придев „ошишани“ требало да буде алузија на цензуру тадашње штампе. Како год било, овај лист су стварали многобројни еминентни писци и ликовни уметници, међу којима су Бранислав Нушић, Брана Цевтковић, Станислав Винавер, Бранко Ћопић, Пјер Крижанић, Драгослав Стојановић, Ђорђе Лобачов, Бета Вукановић, Зуко Џумхур и други. Под називом „Ошишани јеж“, лист је излазио до 6. априла 1941. године, када је одштампан 350. број, који због почетка рата никада није стигао до читалаца. Неке верзије овог листа излазиле су потом и у окупираној држави, на неким ослобођеним територијама, и у логору Оснабрик, а после рата наставио је да излази под називом „Јеж“.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1938. године рођен је књижевник и новинар Светозар Влајковић;
1942. године рођен је певач Звонко Богдан;
1947. године одигран је први фудбалски меч између „Партизана“ и „Црвене Звезде“, који је завршен резултатом 4:3 за црвено-беле;
1991. године умро је песник и академик Васко Попа.

 

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

brstina
Претходни чланак

Рођен је глумац Бранимир Брстина

aleksandar_despic_sanu
Наредни чланак

Рођен је хемичар, професор, академик и председник САНУ, Александар Деспић