AktuelnostiDa se ne zaboraviZanimljivosti

Ivo Andrić: U LUTANJIMA I ISKUŠENJIMA NISMO SAMI

Ima narodnih priča koje su toliko opštečovečanske da zaboravimo kad i gde smo ih čuli ili čitali, pa žive u nama kao uspomena na naš lični doživljaj. Takva je i priča o mladiću koji je, lutajući svetom i tražeći sreću, zašao na opasan put za koji nije znao kuda ga vodi. Da se ne bi izgubio, mladić je u debla drvetâ pored puta zasecao sikiricom znake koji će mu docnije pokazati put za povratak.

Taj mladić je oličenje opšte i večne ljudske sudbine: s jedne strane, opasan i neizvestan put, a s druge, velika ljudska potreba da se čovek ne izgubi i snađe, i da ostavi za sobom traga.

Znaci koje ostavljamo iza sebe neće izbeći sudbinu svega što je ljudsko: prolaznost i zaborav. Možda će ostati uopšte nezapaženi? Možda ih neće niko razumeti? Pa ipak, oni su potrebni, kao što je prirodno i potrebno da se mi ljudi jedan drugom saopštavamo i otkrivamo. Ako nas ti kratki i nejasni znaci i ne spasu od lutanja i iskušenja, oni nam mogu olakšati lutanja i iskušenja i pomoći nam bar time što će nas uveriti da ni u čemu što nam se dešava nismo sami, ni prvi ni jedini.

Ivo Andrić

 

Izvor: Andrić 2005: Ivo Andrić, Znakovi pored puta, knj. 1, Beograd: „Politika” – „Narodna knjiga”, str. 19.

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

715629_djurdjija-cvetic_ls
Prethodni članak

Umrla je glumica Đurđija Cvetić

Naredni članak

Rođen je glumac Svetislav Dinulović