АктуелностиДа се не заборавиЗанимљивости

Иво Андрић: У ЛУТАЊИМА И ИСКУШЕЊИМА НИСМО САМИ

Има народних прича које су толико општечовечанске да заборавимо кад и где смо их чули или читали, па живе у нама као успомена на наш лични доживљај. Таква је и прича о младићу који је, лутајући светом и тражећи срећу, зашао на опасан пут за који није знао куда га води. Да се не би изгубио, младић је у дебла дрветâ поред пута засецао сикирицом знаке који ће му доцније показати пут за повратак.

Тај младић је оличење опште и вечне људске судбине: с једне стране, опасан и неизвестан пут, а с друге, велика људска потреба да се човек не изгуби и снађе, и да остави за собом трага.

Знаци које остављамо иза себе неће избећи судбину свега што је људско: пролазност и заборав. Можда ће остати уопште незапажени? Можда их неће нико разумети? Па ипак, они су потребни, као што је природно и потребно да се ми људи један другом саопштавамо и откривамо. Ако нас ти кратки и нејасни знаци и не спасу од лутања и искушења, они нам могу олакшати лутања и искушења и помоћи нам бар тиме што ће нас уверити да ни у чему што нам се дешава нисмо сами, ни први ни једини.

Иво Андрић

 

Извор: Андрић 2005: Иво Андрић, Знакови поред пута, књ. 1, Београд: „Политика” – „Народна књига”, стр. 19.

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

715629_djurdjija-cvetic_ls
Претходни чланак

Умрла је глумица Ђурђија Цветић

Наредни чланак

Рођен је глумац Светислав Динуловић