АктуелностиДа се не заборавиЗанимљивости

ИВО АНДРИЋ: ЛАЖ ЈЕ БОЛЕСТ

Лаж и лажови. У млађим годинама, па још и као људи у „пуној снази”, ми смо врло строги према лажи и онима који се њом служе. Шибамо је својом иронијом, прогонимо је и кад никаква разлога немамо за то, онако, „истине ради”. А нарочито не разликујемо лаж једну од друге, по њиховој природи, пореклу, и циљевима. Тек много доцније, кад се у нама слегну бујност и сила младости, ми почињемо да делимо лаж од лажи и оне који лажу једне од других. Разлози и побуде који нагоне људе да лажу многобројни су и врло различити по својој природи.

Има људи који лажу јер не могу другојаче, јер то морају; има их који се, у својој замршеној психи, служе лажима као ратним варкама, у самоодбрани, у једном рату који су сами измислили и који се води само у њуховој уобразиљи; има и таквих који, лажући често и много, и не слуте да лажу, а кад буду ухваћени у лажи, истински пате, да би првом приликом опет почели да лажу; има их који у таквим приликама падају и смртно страдају, као пробуђени месечари. Има их свакојаких, а најмање, можда, таквих који се свесно и срачунато служе лажима да би извукли неку корист за себе. А и то су, у ствари, рђаве рачунџије и наивни преступници, јер је људе много лакше преварити и оштетити вешто поређаним истинама. Па, ако добро размислимо и погледамо примере око себе, видећемо да су и ти на погрешном путу, жртве своје заблуде и, у ствари, преварене будале.

Лаж је, може се рећи, болест, и треба је сузбијати и лечити, али не грубо изобличавати, ни извргавати руглу, ни сувише строго прогонити. Јер, не треба сметнути с ума како је опасно оружје то утврђивање чисте истине и кажњавање лажи. Под ударцем тога оружја, свакоме се може десити да се једног дана нађе као утврђен лажац и да буде осуђен у име оне исте истине у име које је до малопре судио другима.

 

Извор: Андрић 2005: Иво Андрић, Знакови поред пута [књ 1], Београд: „Политика” – „Народна књига”, стр. 123.

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

colanovic
Претходни чланак

Рођен је књижевник и преводилац Војислав Воја Чолановић

62-Dusan-Borkovic_110
Наредни чланак

Рођен је аутомобилиста Душан Борковић