АктуелностиДа се не заборавиЗанимљивости

ХЕРЦЕГ НОВИ: „Златно руноˮ најбоља едиција на Сајму књига „Трг од књигеˮ

Херцег Нови, 29. јула 2018. – Златно руно, најпознатија едиција Архипелага, проглашена је за најбољу едицију на 16. Међунродном сајму књига Трг од књиге у Херцег Новом, саопштио је стручни жири, који је радио у саставу: професор др Ратко Божовић, мр Ђорђе Малавразић и Воислав Булатовић.

– Златно руно је најпрепознатљивија едиција Издавачке куће Архипелаг, покренута прије једанаест година. До сада је у њој представљено више од 200 књига савремене прозе, прије свега, романа и приповиједака. То је строг и репрезентативан избор врхунских дјела савремене српске и свјетске књижевности, који читаоци доживљавају као поуздану препоруку. Концепт едиције Златно руно састоји се, с једне стране, у пажљивим одабиру књига најбољих савремених писаца, док је, с друге стране, ријеч о истраживачком профилу, будући да је едиција отворена, када је ријеч о страним остваренима, не само за највеће свјетске језике већ и за нова дјела настала на такозваним. „малим језицимаˮ и у културама из којих се рјеђе преводи.

Између два Међународна сајма књига Трг од књиге у Херцег Новом у едицији Златно руно објављени су нови романи Људмиле Улицке, Давида Гросмана, Хавијера Серкаса, Клаудија Магриса, Нине Јаргеков, Барби Марковић, Јелене Ленголд, Срђана Тешина и Виде Огњеновић. Имајући у виду квалитет ових дјела и цјелокупне досадашње продукције, жири Златном руну додјељује Плакету за најбољу едицију – каже се у саопштењу Жирија.

За књиге објављене у едицији Златно руно, за концепт едиције и за едицију као целину Архипелаг је добио више домаћих и регионалних награда у књижевност, издаваштво и дизајн у протеклих девет година.

Награде су добитницима уручене на свечаном затварању Сајма књига у Херцег Новом. Међу добитницима у различитим категоријама налазе се Црногорска академија наука и умјетности и Народни музеј Црне Горе, који су добили награду за издавачки подухват године за књигу Отисак и знак Милета Грозданића, ЦИД из Подгорице, који је добио плакету за најлепшу књигу за издање Његошеве Биљежнице, и Лагуна, која је добила плакету за дечију књигу године за књигу Ја сам Акико Стефана Митића.

Главни уредник Архипелага Гојко Божовић био је због раније планираних обавеза спречен да присуствује уручењу награда, али је послао поруку која је на свечаном уручењу прочитана у име награђених.

– Награде су пријатна ствар, поготову данас када ништа што је у вези с књигама нема довољно јавне пажње, ни потребне видљивости. Награде су тренутак у коме награђени, подстакнути признањем, преиспитују себе и свој посао, али и тренутак у коме они који додељују награду показују колико је сваки избор важан и одговоран. Награде писцима и књигама, едицијама и издавачима данас су можда најважније и најпотребније самим читаоцима. Данас књига има много, али као што у мноштву није лако пронаћи себе, тако ни у мноштву књига о којима често немамо довољно информација није лако открити ону с којом бисмо најрадије поделили своје време. Награде се утолико јављају као једно могуће решење. Оне нам говоре да нису све књиге исте, да се о укусима мора расправљати и да је нужно препознавати вредности које важи данас и које ће опстати и сутра. Излазећи већ 16 година на овај медитерански трг, с кога се отвара један од најлепших погледа на Медитеран, књиге и писци у последњој јулској недељи обнављају стари и помало већ заборављени смисао трга. Трг је место сусрета и разговора, место расправе и дијалога, место критичког мишљења и разумевања властите свакодневице. Упоредо с повлачењем књиге из јавног простора, из њега су се повукли и разговори и расправе, и дијалог и критичко мишљење. На том напуштеном простору сада трају и допуњују се бескрајна и бесадржајна забава, популистички тонови и рђав укус. Али као што нису исте књиге, тако нису исти ни читаоци. Више него икада, данас је неопходно пружити читаоцима ширу могућност избора. То је прворазредни задатак професионалних издавача данас. Укус се не сме сводити на само један тренд, на само једну боју, на само један тон, поготову ако је тај тон сив, ако не подстиче на мишљење, већ уљуљкује у забави и прилагођава на просечност – рекао је Гојко Божовић.

Logo_Arhipelag

Print Friendly, PDF & Email
Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

Ужице и Ужичани између два рата (обојио Зоран Домановић) ИЗВОР: https://uzicanstveno.rs/uzicanstveno/utisci-iz-starog-uzica/
Претходни чланак

КАКО ЈЕ ИЗГЛЕДАЛО УЖИЦЕ ИЗМЕЂУ ДВА СВЕТСКА РАТА?

Ктиторска фреска деспота Стефана Лазаревића из Манасије
Наредни чланак

СРПСКИ НАРОДНИ КАЛЕНДАР 2018 (1. август)