АктуелностиДа се не заборавиКуће и зграде

ХЕРЦЕГ НОВИ: Задужбина српског добротвора Леса Павковића Пођанина

„Поморски капетан Лесо Павковић (1814–1876), опћински начелник у Херцегновоме, оде пред ћесара у Беч и престави свијетлој круни праведне жеље и захтјеве народне (да се оснује Српска поморска закладна школа). Ондашњи министар просвете кнез Тхун једва већ једном одобри правилник кога је по напутку ондашњег намјестника Далмације баруна Мамуле саставио учени Србин покоњи Спиро Петровић, први пресједник сабора Далматинскога.

Ко је читао лани у Орлу оно моје неколико редака, лако ће се сјетити како се је Српство у опште а одвојено оно у Боци обрадовало отвору поменутог завода (тј. отварању Српске поморске закладне школе).

Него што је највише име Лесово узнијело, да ти га пас (тј. поколење) пасу диком спомиње док буде свијета и вијека, то су следећи ретци из његове опоруке:

– Будући да сам за живота моје родно мјесто и народну просвјету љубио као и мој род; зато раздјељивам моје имање на двоје, од којега једну част остављам за једну фундацију ради непрекидног изучења на високе науке барем по једног дјетета из парохије светих Сергија и Вакха на Подима (село покрај Х. Новог); а другу част остављам у подусловно насљедство моме унуку малољетноме Саву Павковићу…
Нека се ова фундација зове Штедња Лесова, из чега ће се видјети, да сам штедио за љубиму народну просвјету и напредак; зато молим и заклињем оне који се изуче на моје трошкове, да буду постигнути наук свагда употребили на чест и ползу српску и вјере православне.

Осим овога капетан Павковић налаже, кад би по несрећи нестало му унука Саве и ова се фундација умножила његовим дијелом, да се тада сваке године издаје сиромашној дјевојци с Пода по 50 форинти за удадбу.

(Томо Крстов Поповић, управитељ Српске поморске закладне школе у Херцег Новом, из календара Орао за 1881. годину).ˮ

Опширније у књизи Небојше Раша Знаменити Бокељи – синови српског Босфора, II, стр. 23–27.

Свих шест сјајних књига о знаменитим Бокељима, као и остале књиге у издању Српског Сокола Херцег Нови, по симболичним цијенама, можете набавити:

ПРИРЕЂУЈЕ: Историја српског поморства (https://www.facebook.com/pomorstvo/)

Print Friendly, PDF & Email
Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

37769235_1300659693404728_8571326281117859840_n
Претходни чланак

МИСАО ДАНА

Arsenije_loma
Наредни чланак

Арсеније Лома – несуђени вођа Другог српског устанка