АктуелностиНАЈ@СОМБОР

Наj@Сомбор – Хеј, салаши…

Сомборска салашка насеља ендемична су урбана појава, везана искључиво за најужу околину града. Настала су половином 18. столећа, када су Сомборци на некадашњим војничким пустарама добили земљу сходно уложеном износу за елибертацију града. На салашима су живели како најимућнији, тако и нешто сиромашнији Сомборци, а већина од њих имала је и куће у граду. Салаше су, све до краја 19. столећа, насељавале искључиво сомборске српске и буњевачке породице, а 14 салашких насеља је попут венца опточило град, на удаљености од пет до петнаест километара. Скоро један и по век салаши су били основни привредни чинилац развоја Сомбора, а на њима је, било да су раштркани, било да су ушорени, живела једна трећина укупног становништва Сомбора. Сваки салаш је, осим куће, имао окућницу са предњим и задњим двориштем, а ту су се налазили и трапови, амбари, чардаци, штале, торови, гумна, бунари са ђермом… У најближој околини салаша налазила се и салашка земља – оранице и ливаде у власништву салашара. Једино што ни једно салашко насеље није имало – то су била гробља. Сви салашари сахрањивани су, када им дође ред, на градским сомборским гробљима.

Данас су салаши драгоцен ресурс руралног туризма Сомбора. У туристичкој понуди налази се десетак салаша и етно кућа у којима посетиоце очекују аутентични амбијенти салашарских кућа са дугим тремовима, „чистим собама“, летњим кухињама, амбарима… Храна се припрема од домаћих намирница, по старинским рецептурама, а обедује се уз звуке тамбурица. Салаши отворени за туристе, али и они који се и даље искључиво баве земљорадњом и сточарством, најбољи су сведоци карактера овдашњих људи који су пупчаном врпцом везани за земљу и њој су целим бићем посвећени. Салаши су опевани у многобројним староградским песмама, а представљали су и неисцрпно надахнуће и за неке од најпознатијих сомборских сликара.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Српски Легат

Српски Легат

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Beogradjanka
Претходни чланак

Основан је Студио Б

zivan-saramandic
Наредни чланак

Рођен је оперски певач Живан Сарамандић