Da se ne zaboraviZanimljivosti

GOVOR PATRIJARHA SRPSKOG GAVRILA 27. MARTA 1941. GODINE

Pomozi vam Bog, braćo i deco svetosavska!

U ime svih vladika srpskih, sakupljenih na Svetom arhijerejskom aaboru ovde u prestonici, i u ime svoje, hitam da vam se javim, da vas pozdravim i blagoslovim.

Pred našu naciju u ove dane sudba je ponovo bila stavila pitanje: kome će se privoleti carstvu? Jutros u zoru na to pitanje dat je odgovor: privoleli smo se carstvu nebeskom, tojest carstvu Božijem istine i pravde, narodne sloge i slobode. Taj večni ideal, nošen u srcima svih pravih Srba i Srpkinja, čuvan i razgorevan u svetilištima naših pravoslavnih hramova i ispisan na našim narodnim krstašima barjacima, jutros je osvanuo čist i svetao kao sunce, očišćen i opran od prašine, navejane na nj, i od svake mrlje. Glavni nosilac tog narodnog ideala od jutros je postao naš mladi kralj Petar II. Karađorđević, sin viteškog kralja mučenika Aleksandra I, dostojan potomak slavnog vožda Karađorđa, onoga Karađorđa koji je prvi digao oboreni kosovski krstaš-barjak za slobodu balkanskih naroda.

Proviđenje nas je upravilo na pravi put, koji je Sveti Sava davno i davno ukazao srpskom narodu. Bog pravde, koji nas je do sada čuvao od propasti, čuo je glas i molitve naše, i ponovo nas je spasao od stramputica i skretanja sa našeg nepromenljivog istorijskog puta.

Slava i hvala Bogu!

Čeda moja, u Duhu svetome, ponizimo se svi pred Bogom i uspravimo se pred ljudima. Ako je Bog s nama, šta nam mogu ljudi? Ako je živeti, da živimo u svetinji i slobodi; ako li je mreti, da umremo za svetinju i slobodu, kao i mnogo miliona pravoslavnih predaka naših.

Pobožni i složni, svi kao jedan čovek, vršimo svoju dužnost, verni svome uzvišenom i ljubljenom kralju, ispunjeni poštovanjem prema vlastima i vojnim i građanskim, ispunjeni ljubavlju jedan prema drugom, kao i prema našoj braći druge vere.

Svi Bogu predani i kralju odani, zagrljeni, zbratimljeni, potrudimo se da brod našeg državnog života srećno prebrodi bure sadašnjeg vremena, i prebrodićemo ih s Božjom pomoći.

Pozdravlja vas i blagosilja vaš molitvenik pred Bogom.

Govor koji je patrijarh Gavrilo održao na dan prevrata preko Radio Beograda

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

sp-paspalj
Prethodni članak

Rođen je košarkaš Žarko Paspalj

baner-spreg2017-pogled(1)
Naredni članak

VALJEVO: JUBILARNI 15. SAJAM PRIVREDE ZAPADNE SRBIJE (SPREG)