Да се не заборавиЗанимљивости

ГОВОР ПАТРИЈАРХА СРПСКОГ ГАВРИЛА 27. МАРТА 1941. ГОДИНЕ

Помози вам Бог, браћо и децо светосавска!

У име свих владика српских, сакупљених на Светом архијерејском аабору овде у престоници, и у име своје, хитам да вам се јавим, да вас поздравим и благословим.

Пред нашу нацију у ове дане судба је поново била ставила питање: коме ће се приволети царству? Јутрос у зору на то питање дат је одговор: приволели смо се царству небеском, тојест царству Божијем истине и правде, народне слоге и слободе. Тај вечни идеал, ношен у срцима свих правих Срба и Српкиња, чуван и разгореван у светилиштима наших православних храмова и исписан на нашим народним крсташима барјацима, јутрос је освануо чист и светао као сунце, очишћен и опран од прашине, навејане на њ, и од сваке мрље. Главни носилац тог народног идеала од јутрос је постао наш млади краљ Петар II. Карађорђевић, син витешког краља мученика Александра I, достојан потомак славног вожда Карађорђа, онога Карађорђа који је први дигао оборени косовски крсташ-барјак за слободу балканских народа.

Провиђење нас је управило на прави пут, који је Свети Сава давно и давно указао српском народу. Бог правде, који нас је до сада чувао од пропасти, чуо је глас и молитве наше, и поново нас је спасао од стрампутица и скретања са нашег непроменљивог историјског пута.

Слава и хвала Богу!

Чеда моја, у Духу светоме, понизимо се сви пред Богом и усправимо се пред људима. Ако је Бог с нама, шта нам могу људи? Ако је живети, да живимо у светињи и слободи; ако ли је мрети, да умремо за светињу и слободу, као и много милиона православних предака наших.

Побожни и сложни, сви као један човек, вршимо своју дужност, верни своме узвишеном и љубљеном краљу, испуњени поштовањем према властима и војним и грађанским, испуњени љубављу један према другом, као и према нашој браћи друге вере.

Сви Богу предани и краљу одани, загрљени, збратимљени, потрудимо се да брод нашег државног живота срећно преброди буре садашњег времена, и пребродићемо их с Божјом помоћи.

Поздравља вас и благосиља ваш молитвеник пред Богом.

Говор који је патријарх Гаврило одржао на дан преврата преко Радио Београда

Print Friendly, PDF & Email
Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

sp-paspalj
Претходни чланак

Рођен је кошаркаш Жарко Паспаљ

baner-spreg2017-pogled(1)
Наредни чланак

ВАЉЕВО: ЈУБИЛАРНИ 15. САЈАМ ПРИВРЕДЕ ЗАПАДНЕ СРБИЈЕ (СПРЕГ)