AktuelnostiDa se ne zaboraviZanimljivostiKuće i zgrade

GOSPODARSKA MEHANA

Čuvena beogradska kafana u neposrednoj blizini ušća Topčiderske reke u Savu. Pretpostavlja se da je sagrađena dvadesetih godina 19. veka i da ju je gradio tada poznati majstor – neimar Veselin.

Do nje se stizalo čak i tramvajem. Tridesetih i četrdesetih godina 19. veka tu se nalazila skela za prevoz svinja preko Save. U blizini je postojala i ćumrukana – carina. Gospodar Jovan je naredio da se carinarnica i mehana uklone, ali je mehana, nekim čudom i nečijom voljom, sačuvana.

Na svoj način je i deo istorije Beograda. U junu 1859, u blizini mehane, sa parobroda su se iskrcali Miloš i Mihailo Obrenović, da bi posle kolima, uz klicanje mase koja se okupila na ulicama, Miloševom i Abadžijskom, otišli u Veliku crkvu, a odatle u Dvor.

Po imenu ove kafane nazvan je i obližnji nadvožnjak – Nadvožnjak kod Gospodarske mehane, nedaleko od Beogradskog sajma. Istorija beleži i to da je komandant Sremskog dobrovoljačkog odreda Ignjat Kihner septembra 1915. prvi put za vreme rata tu prešao Savu i uništio reflektor koji je noću osvetljavao ciljeve u varoši.

Vidoje Golubović

 

Izvor: Golubović 2019: Vidoje Golubović, Mehane i kafane starog Beograda, Beograd: „Laguna”, str. 151.

Print Friendly, PDF & Email
Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

nenad bogdanovic
Prethodni članak

Umro je gradonačelnik Beograda Nenad Bogdanović

677z381_ana-karenjina
Naredni članak

Umrla je balerina i koreograf Višnja Đorđević