АктуелностиДа се не заборавиЗанимљивостиКуће и зграде

ГОСПОДАРСКА МЕХАНА

Чувена београдска кафана у непосредној близини ушћа Топчидерске реке у Саву. Претпоставља се да је саграђена двадесетих година 19. века и да ју је градио тада познати мајстор – неимар Веселин.

До ње се стизало чак и трамвајем. Тридесетих и четрдесетих година 19. века ту се налазила скела за превоз свиња преко Саве. У близини је постојала и ћумрукана – царина. Господар Јован је наредио да се царинарница и механа уклоне, али је механа, неким чудом и нечијом вољом, сачувана.

На свој начин је и део историје Београда. У јуну 1859, у близини механе, са пароброда су се искрцали Милош и Михаило Обреновић, да би после колима, уз клицање масе која се окупила на улицама, Милошевом и Абаџијском, отишли у Велику цркву, а одатле у Двор.

По имену ове кафане назван је и оближњи надвожњак – Надвожњак код Господарске механе, недалеко од Београдског сајма. Историја бележи и то да је командант Сремског добровољачког одреда Игњат Кихнер септембра 1915. први пут за време рата ту прешао Саву и уништио рефлектор који је ноћу осветљавао циљеве у вароши.

Видоје Голубовић

 

Извор: Голубовић 2019: Видоје Голубовић, Механе и кафане старог Београда, Београд: „Лагуна”, стр. 151.

Print Friendly, PDF & Email
Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

nenad bogdanovic
Претходни чланак

Умро је градоначелник Београда Ненад Богдановић

677z381_ana-karenjina
Наредни чланак

Умрла је балерина и кореограф Вишња Ђорђевић