AktuelnostiDa se ne zaboravi

Goran Ličanin: Odjavno pismo u vezi sa radom Fondacije Srpski legat

Dragi naši pratioci,
Želim da vas obavestim da Fondacija prekida aktivnosti na neodređeno vreme. Razlog je
jednostavan: posle praktično 6 godina rada više nismo mogli da finansiramo aktivnosti Fondacije.

Fondacija je imala priličan broj aktivnosti, sem portala na kome ste mogli 6 godina da čitate o ljudima i događajima koji su istoriju i kulturu Srbije, mi smo realizovali film i knjigu o glumici Radmili Savićević, brendirali i imali izložbu o gradovima Zaječaru i Somboru i ono na šta sam ja lično ponosan – to su Srpske poslovice za decu u stripu. Verovatno jedna od retkih knjiga u istoriji srpske književnosti koja je u toj formi predstavila poslovice deci.

Želim da se podelim ličnim osećajem da je Fondacija uspela u svojim ciljevima i namerama. Naravno ne u potpunosti, kao sto u životu nikada i ne biva. Kada smo poceli 2014, nematerijalno nasleđe, kultura i tradicija su bili zanemareni i na tome se nacionalno skoro nije radilo. Stvorili smo jedan izuzetan kreativan i pozitivan mali tim kojim smo na našim projektima i pokazali da projekti iz kulture i istorije mogu da budu interesanti, lepi i zabavni, ne samo korisni. Naravno, bilo je više kritike nego podrške u okruženju, ali uvek je tako kada nešto radite.

Mi smo razgovarali sa različitim institucijama, pravnim i privatnim licima, delili naše ideje i pozivali na saradnju. Obišli smo nekoliko puta Srbiju uzduž i popreko. Neki su se i odazvali na kratko, a većina koja je smatrala da je to dobra ideja krenula je u svoje projekte. Od privatnih do institucionalnih inicijativa. U tome se i krije sav naš uspeh. Motiv i pozadina svih tih aktivnosti je mnogo manje važna od same činjenice da smo uspeli bar malo negde da probudimo neke mehanzme da nematerijalno i materijalno nasleđe ne ide u zaborav i da podsetimo društvo da ono ima izuzetnu vrednost, ne samo sa državu nego i nas pojedince. Ono što nismo uspeli je da izgradimo sistem koji bi se time bavio nezavisno od raspoloženja u kojem se društvo nalazi.

Hvala vam puno: na podršci, materijalu koji ste nam slali, svakom vašem “like”, komentaru i odobravanja. Hvala puno svim muzejima, arhivama, hroničarima i svim ljudima dobre volje koji su učestvovali u našim projektima.

Fondacija na neko vreme će prestati sa svojim aktivnostima, što ne znači da se opet nećemo pojaviti sa nekim projektima u buducnosti. I dalje imamo veliki broj ideja koje bi mogle da se realizuju pa ko zna, možda se opet sretnemo.

Iskreno vaš,

Goran Ličanin
Upravitelj Fondacije Srpski legat

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

Screenshot_1
Prethodni članak

MOJSINJSKI MANASTIRI I CRKVE

Naredni članak

Ovo je najnoviji članak.