AktuelnostiDa se ne zaboravi

Goran Ličanin: Odjavno pismo u vezi sa radom Fondacije Srpski legat

Dragi naši pratioci,
Želim da vas obavestim da Fondacija prekida aktivnosti na neodređeno vreme. Razlog je
jednostavan: posle praktično 6 godina rada više nismo mogli da finansiramo aktivnosti Fondacije.

Fondacija je imala priličan broj aktivnosti, sem portala na kome ste mogli 6 godina da čitate o ljudima i događajima koji su istoriju i kulturu Srbije, mi smo realizovali film i knjigu o glumici Radmili Savićević, brendirali i imali izložbu o gradovima Zaječaru i Somboru i ono na šta sam ja lično ponosan – to su Srpske poslovice za decu u stripu. Verovatno jedna od retkih knjiga u istoriji srpske književnosti koja je u toj formi predstavila poslovice deci.

Želim da se podelim ličnim osećajem da je Fondacija uspela u svojim ciljevima i namerama. Naravno ne u potpunosti, kao sto u životu nikada i ne biva. Kada smo poceli 2014, nematerijalno nasleđe, kultura i tradicija su bili zanemareni i na tome se nacionalno skoro nije radilo. Stvorili smo jedan izuzetan kreativan i pozitivan mali tim kojim smo na našim projektima i pokazali da projekti iz kulture i istorije mogu da budu interesanti, lepi i zabavni, ne samo korisni. Naravno, bilo je više kritike nego podrške u okruženju, ali uvek je tako kada nešto radite.

Mi smo razgovarali sa različitim institucijama, pravnim i privatnim licima, delili naše ideje i pozivali na saradnju. Obišli smo nekoliko puta Srbiju uzduž i popreko. Neki su se i odazvali na kratko, a većina koja je smatrala da je to dobra ideja krenula je u svoje projekte. Od privatnih do institucionalnih inicijativa. U tome se i krije sav naš uspeh. Motiv i pozadina svih tih aktivnosti je mnogo manje važna od same činjenice da smo uspeli bar malo negde da probudimo neke mehanzme da nematerijalno i materijalno nasleđe ne ide u zaborav i da podsetimo društvo da ono ima izuzetnu vrednost, ne samo sa državu nego i nas pojedince. Ono što nismo uspeli je da izgradimo sistem koji bi se time bavio nezavisno od raspoloženja u kojem se društvo nalazi.

Hvala vam puno: na podršci, materijalu koji ste nam slali, svakom vašem “like”, komentaru i odobravanja. Hvala puno svim muzejima, arhivama, hroničarima i svim ljudima dobre volje koji su učestvovali u našim projektima.

Fondacija na neko vreme će prestati sa svojim aktivnostima, što ne znači da se opet nećemo pojaviti sa nekim projektima u buducnosti. I dalje imamo veliki broj ideja koje bi mogle da se realizuju pa ko zna, možda se opet sretnemo.

Iskreno vaš,

Goran Ličanin
Upravitelj Fondacije Srpski legat

Print Friendly, PDF & Email
Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

Screenshot_1
Prethodni članak

MOJSINJSKI MANASTIRI I CRKVE

Naredni članak

Ovo je najnoviji članak.